Congolese kinderen eten cavia's tegen ondervoeding

18/02/2016

Marie moest naar het ziekenhuis door ondervoeding. Het verdict: bloedarmoede en ondergewicht. Ze is amper vijf. Ze woont in Ihembe, in de Congolese provincie Zuid-Kivu. Sindsdien staan er cavia's van Oxfam-partner ASOP op het menu. 

Veel ouders in Congo hebben het moeilijk om genoeg, gezond en gevarieerd eten op tafel te zetten voor hun kinderen: 

  • volgens het Congolese ministerie van Volksgezondheid eet slechts 20% van de Congolese kinderen voldoende gevarieerd.
  • verspreid over het hele land lijden meer dan een half miljoen kinderen jonger dan vijf aan ondervoeding.

Wat doet Oxfam voor ondervoede kinderen in Congo?

Marie kreeg 9 maanden lang extra melk en Plumpy'Nut, een voedzame, zoete pasta op basis van pindanoten. Maar de wonderpasta lost niet alles op.

Toen Marie weer naar huis mocht na haar verblijf in het ziekenhuis, kreeg haar familie 4 cavia's mee van Oxfam-partner ASOP. De familie kan beginnen kweken met de cavia's en de diertjes dan in de pot gooien. Dat klinkt misschien vreemd, maar in een aantal Zuid-Amerikaanse landen (bv. Ecuador) staan cavia's al langer op het menu.

"Ondervoeding" betekent niet alleen "te weinig eten", het duidt ook aan dat het beschikbare eten niet voldoende gevarieerd is. Je lichaam heeft verschillende voedingsstoffen nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Zeker bij kinderen is dat het geval.

En werkt dat?

"De cavia's planten zich snel voort", vertelt de papa van Marie. "Intussen hebben we er al 9. We hebben er al een paar opgegeten, en natuurlijk heeft Marie er het meest van gegeten."

Tot nu toe heeft Oxfam-partner ASOP al 500 gezinnen kunnen helpen. Als de cavia's goed kweken, kan een gezin de beestjes ook beginnen verkopen.

"Met dit programma alleen zullen we het niet redden", vertelt Crispin, dierenarts bij ASOP. De cavia's zijn maar één element in een gezond voedingspatroon. Groenten, zoals bonen, sorghum of maniok, zijn al net zo belangrijk."

Daarom organiseren ASOP en Oxfam infosessies voor Congolese gezinnen in de regio. "We proberen met de ouders een evenwichtig eetpatroon samen te stellen, ook al is er weinig voedsel beschikbaar."

Honger door rebellen

De provincie Zuid-Kivu in de Democratische Republiek Congo is een bijzonder onstabiele regio. Milities van rebellen uit eigen land en uit de buurlanden zijn er actief. Ze verwoesten de dorpen én de oogsten (dus ook het voedsel) van de inwoners in die regio. Dat maakt het ouders moeilijk om hun kinderen genoeg en gevarieerd te doen eten.

Zonder vrede en veiligheid kunnen de dorpen in Zuid-Kivu zich niet ontwikkelen. Oxfam doet daarom ook lobbywerk op internationaal vlak om een oplossing te vinden voor de militaire aanvallen in de regio.

Dit programma werd gefinancierd door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

 

Partner: