Coronavirus: de wereld heeft de grens van één miljoen overschreden, Oxfam roept op tot wereldwijde solidariteit.

03/04/2020

Nu de miljoen bevestigde gevallen van COVID-19 de grens van een miljoen hebben overschreden, er al meer dan 50.000 mensen aan de ziekte zijn gestorven, is er meer dan ooit behoefte aan solidariteit om te reageren op deze crisis, die alle sectoren van de samenleving treft, om te beginnen de meest kwetsbare. Dit is de oproep die Eva Smets, directeur van Oxfam België vandaag heeft gedaan en die aandringt op een "onmiddellijk, vastberaden en eensgezind" optreden van de internationale gemeenschap.

 

"Het sombere beeld dat de WHO schetst, moet de internationale gemeenschap aanzetten tot onmiddellijke actie. We moeten deze pandemie met onwrikbare vastberadenheid en in overleg aanpakken. De één miljoen gevallen die we zojuist hebben gepasseerd is slechts het begin van deze ongeziene uitdaging. Landen wereldwijd moeten solidair zijn om te voorkomen dat dit virus de meest kwetsbare gemeenschappen decimeert. Niemand zal veilig zijn zolang er mensen in de wereld zijn die vrezen voor hun leven", waarschuwde Eva Smets.

 

Oxfam klaar om te reageren

Terwijl het Coronavirus zich langzaam zuidwaarts verspreidt, bereidt Oxfam zich voor op het inzetten van haar humanitaire hulpsysteem om de meest kwetsbare gemeenschappen in meer dan 60 landen te helpen. "Voor de 3,4 miljard mensen die van minder dan 5,5 dollar per dag leven, die moeilijk toegang hebben tot gezondheidszorg en vaak geen toegang hebben tot schoon water, zou het coronavirus een gezondheidsramp kunnen betekenen," aldus Eva Smets.

 

Financiële steun voor de gezondheidsstelsels in de wereld

Oxfam roept de regeringen van de wereld op om over hun eigen grenzen heen te kijken en het 2 miljard dollar kostende fonds dat de VN heeft gevraagd om Covid-19 te bestrijden, volledig te financieren. Een ontoereikende oproep, volgens Oxfam, die op maandag vroeg om 160 miljard dollar om de 85 minst ontwikkelde economieën in staat te stellen hun gezondheidsuitgaven te verdubbelen.

 

Oxfam roept de internationale gemeenschap ten slotte op om de oproep tot een wereldwijd staakt-het-vuren te respecteren die de secretaris-generaal van de VN op 23 maart heeft gedaan om landen in staat te stellen de pandemie in goede banen te leiden.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter