COVID-19: Eerste gevallen bevestigd in de Sahrawi-kampen, 173.000 vluchtelingen in gevaar

28/07/2020

Het Coronavirus heeft de Sahrawi-vluchtelingenkampen in Algerije getroffen met al vier bevestigde gevallen, waardoor meer dan 170.000 chronisch kwetsbare vluchtelingen een groot risico lopen, zei Oxfam vandaag.

 

De reeds bestaande gezondheidsomstandigheden in de kampen is zeer zorgwekkend en zou deze uitbraak bijzonder gevaarlijk kunnen maken. Midden mei waarschuwde Oxfam hier al voor.

Tweeënvijftig procent van de vrouwen in de kampen heeft bloedarmoede, meer dan elf procent van de volwassenen heeft diabetes en zes procent leeft met coeliakie, de hoogste prevalentie ter wereld. De kampklinieken hebben geen beademingstoestellen, te weinig bedden en een drastisch tekort aan medische benodigdheden en beschermingsmiddelen.

Oxfam Country Director in Algerije, Haissam Minkara, zei: "Dit is waar we voor vreesden. De Sahrawi-vluchtelingen zijn al 45 jaar ontheemd in de harde Algerijnse Sahara, waar voedsel en water ongelooflijk schaars zijn en velen lijden onder reeds bestaande kwetsbaarheden. De gezondheidsinfrastructuur in de kampen is te kwetsbaar om het hoofd te bieden aan de potentiële catastrofe die COVID-19 zou kunnen veroorzaken".

Ondanks een gezamenlijke oproep voor 14 miljoen dollar die Oxfam en acht andere humanitaire organisaties in de vluchtelingenkampen in april hebben gedaan om de ergste gevolgen van de pandemie te verzachten en programma's op het gebied van gezondheid, WaSH, voedsel en onderwijs aan te passen om nieuwe uitdagingen aan te pakken, blijft de COVID-respons drastisch ondergefinancierd. De lokale autoriteiten en organisaties blijven uiterst onderontwikkeld om de mensen te beschermen.

Oxfam verdeelt beschermingsmateriaal en hygiëneproducten naar 33 openbare gezondheidszorgfaciliteiten en -klinieken in de kampen, verbetert de toegang tot schoon water, verdeelt vers fruit en groenten, evenals glutenvrij meel, en bevordert goede hygiënepraktijken in de gemeenschap.

"De Sahrawi-vluchtelingencrisis is door de internationale gemeenschap al meer dan vier decennia over het hoofd gezien. Organisaties als Oxfam mobiliseren middelen, maar het zal niet genoeg zijn. De internationale gemeenschap moet de lokale autoriteiten en instanties steunen om deze uitbraak het hoofd te bieden, anders kan de uitkomst catastrofaal zijn", aldus de heer Minkara.

Nota's aan de redactie:

Sinds 1975 heeft Algerije een groot deel van de Sahrawi-bevolking ondergebracht in vluchtelingenkampen in de buurt van de stad Tindouf, waarvan de meerderheid afhankelijk is van humanitaire hulp om in de basisbehoeften te voorzien, zoals toegang tot voedsel, water en onderdak. De kampen bevinden zich in een bijzonder vijandige omgeving, met temperaturen tot 55 graden Celsius in juli en augustus, frequente zandstormen, constante droogte en zeldzame maar verwoestende stortregens. Als gevolg daarvan lijden de vluchtelingen onder een aanhoudende mate van voedselonzekerheid en ondervoeding en hebben ze slechts beperkte mogelijkheden om in hun eigen onderhoud te voorzien.

Oxfam is sinds 1975 actief in de kampen en in de loop der jaren is het werk geëvolueerd van noodhulp naar een veelzijdig aanbod van humanitaire hulp, veerkracht en capaciteitsopbouw.

Het World Food Programme bevestigde vier COVID-19 besmettingen in de Sahrawi vluchtelingenkampen.

Voor meer informatie over Oxfam in de Sahrawi-vluchtelingenkampen

 

Joint-COVID-19 inzending voor vluchtelingen uit de Westelijke Sahara in kampen in Algerije

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter