Crowdfunding mini-melkerij: de machines zijn ter plaatse!

12/07/2017

In juni 2016 organiseerde Oxfam-Solidariteit een crowdfundingactie voor een mini-melkerij in Bittou, Burkina Faso. Een jaar na datum zijn de aangekochte machines volledig operationeel.

Oxfams crowdfundingactie in juni 2016 werd een enorm succes. Op 16 juni, halverwege de looptijd van de actie, was het streefbedrag voor de melkerij in Bittou al gehaald. Het geld dat na die datum gestort werd, ging naar een tweede mini-melkerij in Fada. Dankzij 291 gulle schenkers hebben de melkboerinnen vandaag nieuwe machines en melkverpakkingen.

Wat deden de melkboerinnen in Burkina Faso met het geld?

De melkboerinnen in Bittou kochten een machine om melk te pasteuriseren, een koelkast op zonne-energie, melkverpakkingen en veevoeder. De melkboerinnen in Fada kochten melkverpakkingen, veevoeder, een grote diepvries en een koelkast om honderden liters melk in te bewaren.

Hierdoor kunnen de boerinnen hun melk beter verpakken en bewaren. De melk zal in hygiënischer omstandigheden verwerkt worden en bovendien zullen ze meer melk kunnen verwerken, waardoor meer boerinnen een inkomen krijgen.

“Ik heb drie koeien die gemiddeld 5 liter melk per dag produceren”, vertelt melkboerin Tongoudé Diallo. “Ik ben heel blij met de steun uit België en het nieuwe materiaal dat we kregen. Voordien verloren we veel tijd en geld door het gebrek aan materiaal. Nu kan onze minimelkerij meer melk produceren en betere kwaliteit leveren. Zelf verdiende ik gemiddeld 25000 CFCA (38 euro) per maand. Dat is verdubbeld naar 76 euro, soms zelfs meer.”

Fairfaso

Door een combinatie van droogte, een gebrek aan overheidssteun en de concurrentie van goedkope geïmporteerde poedermelk, hebben de melkboerinnen in Burkina Faso het zwaar te verduren. De minimelkerijen helpen hen te leven van de melkproductie.

De melkproducten dragen het kwaliteitslabel Fairfaso, wat staat voor lokale melkproducten van goede kwaliteit, die voor een eerlijke prijs worden verkocht. Kwaliteitsvolle lokale producten aanbieden, is de enige manier om te concurreren met de spotgoedkope geïmporteerde poedermelk van de multinationals.

Fairfaso is het Burkinese broertje van Fairebel, het eerlijke merk van de Belgische melkboeren. Oxfam en de Belgische melkboeren hebben de handen ineengeslagen om de minimelkerijen te financieren, onder meer via deze crowdfunding.

Seogo Amadou is een trouwe klant van de mini-melkerij in Bittou. “De melk is heel lekker en van goede kwaliteit”, vertelt hij enthousiast. “Als consument vind ik het belangrijk lokale producten te kopen en de lokale markt te ondersteunen.”