Crowdfunding voor melkboerinnen in Bittou = geslaagd

16/06/2016

Goed nieuws! We hebben met onze eerste crowdfundingactie het nodige bedrag ingezameld voor de mini-melkerij in Bittou, Burkina Faso. En dat op amper 2 weken tijd. Dankjewel voor je steun!

242 mensen hebben deze eerste crowdfundingactie van Oxfam gesteund. Dankzij hen kunnen de ondernemende melkboerinnen van Bittou hun plannen voor modernisering waarmaken.

Waar gaat het geld van deze crowdfundingactie naartoe?

Samen hebben we 14.280 euro opgehaald: genoeg geld voor de melkboerinnen om 2 nieuwe machines aan te kopen voor hun mini-melkerij in Bittou, Burkina Faso.

Meer nog: we hebben ook het extra bedrag opgehaald, dus nu kunnen de melkboerinnen ook melkverpakkingen (1.524,49 euro) en veevoeder (1.905,61 euro) kopen.

Steun ook een tweede melkerij in Burkina Faso.

Wat gebeurt er met het resterende geld?

We hebben het streefbedrag al behaald op 16 juni. 

  • Heb je na 16 juni nog meegedaan aan deze crowdfundingactie? En wil je dat je geld toch nog gebruikt wordt om melkboeren in Burkina Faso te helpen? Dat kan. Je kan ervoor kiezen om dat geld te gebruiken om de mini-melkerij in Fada te helpen. Die krijgt te maken met dezelfde problemen als de melkerij in Bittou. De mini-melkerij in Fada is, net als die in Bittou, lid van onze partnerorganisatie UMPL-B
    De crowdfundpagina op Crofun.be blijft nog actief tot 30 juni, zoals gepland.
  • Heb je na 16 juni nog meegedaan aan de crowdfunding en krijg je liever je geld terug? Dat kan ook. We storten je het bedrag dan terug. Mail naar fundraising@oxfamsol.be en we brengen het in orde.

Wie wordt er beter van deze actie?

De boerinnen die aangesloten zijn bij de mini-melkerij van Bittou.

"Voor we aangesloten waren bij de mini-melkerij vervoerden we de melk op ons hoofd om die te gaan verkopen", vertelt Fatoumata Diallo (50). "We konden soms een hele dag doorbrengen op zoek naar klanten, zonder er ook maar één te vinden. Dat was vermoeiend. We verloren er veel tijd mee."

Fatoumata is intussen al 18 jaar aangesloten bij de mini-melkerij van Bittou. "Door mijn samenwerking met de mini-melkerij krijg ik zonder moeite mijn melk verkocht. De markt is gegarandeerd, en mijn inkomen ook. Ik heb beslist om samen te werken met de UMPL-B om sterker te staan en om meer zichtbaar te zijn. En om vormingen te kunnen volgen: over hygiënisch melken, vaccinatie, over hoe je het veevoer optimaal bewaart en hoe je je veestapel best onderhoudt."

Waarom zijn die nieuwe machines nodig?

"Pasteurisatie doodt de microben en verlengt de bewaartijd van onze melk", legt melkboerin Fatoumata Diallo uit. "Met goede verpakkingen blijft de melk ook langer goed en dat trekt cliënteel aan."

"Ons werk is om de melk aan te nemen en te controleren", vertelt Mariam Diaby (foto onder). Zij werkt al 29 jaar voor de mini-melkerij van Bittou en leidt die nu in goede banen. "We pasteuriseren de melk met de hand en verwerken die tot verschillende producten: yoghurt (foto), boter, kaas, degue en gapal (twee Burkinese melkdesserts, red.)."

De melkboerinnen in Bittou kunnen binnenkort hun melk beter verpakken en bewaren, dankzij de opbrengst van deze crowdfunding en de nieuwe machines. Zo kunnen ze: 

Nog eens hartelijk bedankt aan iedereen die deze crowdfundingactie gesteund heeft.

Want jij geeft mensen een betere toekomst.

 

Partner: