Dag van de Aarde: maak het verschil voor het klimaat in enkele clicks

21/04/2021

Op 22 april vieren we Dag van de Aarde. Maar als iedereen de levensstijl had van de gemiddelde Belg, zouden we wel 4 planeten nodig hebben om aan al onze behoeften te voldoen. Helaas, er is geen planeet B (of C, of D). Wat kunnen we eraan doen? 10 simpele en down-to-earth tips. 

Nee, we gaan de klimaatcrisis niet bestrijden met "likes". Maar ook van aan ons smartphone- of computerscherm kunnen we al een impact hebben. Leer het probleem begrijpen, sluit je aan bij de beweging voor duurzame en sociale verandering en draag niet langer bij aan een model dat de mensenrechten met voeten treedt en de planeet en de biodiversiteit vernietigt.

3 clicks om de klimaatcrisis beter te begrijpen

1. Word Climate Changer: ecofeminisme, klimaatrechtvaardigheid, greenwashing, activisme … Als Climate Changer ben je helemaal mee. En dat allemaal dankzij de nieuwsbrief die we speciaal voor jou ineen boksen en om de zes weken in je mailbox valt.

2. Volg webinars: door de coronacrisis brengen we meer tijd door achter onze schermen. Veel organisaties hebben hier gretig op ingespeeld met allerlei interessante online debatten, webinars en conferenties. Klaar voor een avondje Conversations with Climate Changers

3. Maak een start: onze Climate Changers-starterskit met tips inspireert je om in actie te schieten.

3 clicks om in actie te komen voor het klimaat

4. Word vrijwilliger voor Oxfam: in onze winkels of tijdens onze evenementen is jouw hulp van onschatbare waarde om onze waarden van solidariteit en duurzaamheid luid en duidelijk over te brengen.

5. Verminder je voedselvoetafdruk: je maaltijden hebben een impact op de planeet, maar het is soms moeilijk om alternatieven te vinden. Hier zijn honderd ideeën voor elke gelegenheid (en ze smaken nog goed ook!).

6. Probeer tweedehands: via ons netwerk van tweedehandswinkels in het hele land, verkopen we kwaliteitskleding, boeken en klein meubilair. Je kan je spullen zelf wegschenken of als klant in onze winkels komen snuisteren.

4 clicks om het systeem te veranderen

7. Verander van bank: stoppen met het financieren van fossiele brandstoffen? Dat is vrij simpel! Kies voor een ethische bank. Dankzij de Bankwijzer zie je welke impact van jouw bank heeft op de planeet. 

8. Koop lokaal: multinationals kunnen alleen maar groeien dankzij jou. Of het nu gaat om textiel, voedsel of andere producten, er zijn lokale alternatieven waarmee je een verschil kunt maken.

9. Eis dat de regering meer doet voor het klimaat en de mensenrechten: Het hele jaar door voeren klimaatveranderaars actie voor collectieve oplossingen. Doe op 24 april mee aan Bike Ride #StopBusinessImpunity, een fietsdemonstratie om wetgeving te eisen zodat de textielindustrie de mensenrechten respecteert.

10. Laat je niet misleiden door labels: in de textielindustrie, bijvoorbeeld, is greenwashing alomtegenwoordig. De gids van Fair Wear Foundation maakt je wegwijs. Welke kleren zijn duurzaam en welke zijn het niet?

Thema: