De 13e editie van Oxfam Trailwalker gaat door, maar past zich aan aan de exitstrategie

04/06/2020

In plaats van een grote bijeenkomst in Saint-Hubert zoals oorspronkelijk gepland, kunnen teams van 4 wandelaars zelf kiezen waar ze hun route zullen stappen, om zo de geldende sanitaire maatregelen te respecteren. Oxfam België is ervan overtuigd dat de solidariteitswandeling meer dan ooit noodzakelijk is om de impact van het coronavirus in de 60 landen waar de ontwikkelingsorganisatie actief is op te vangen.  

Oxfam onthult vandaag de contouren van het vernieuwde evenement met als titel Oxfam Trailwalker: choose your challenge. Oxfam Trailwalker vindt plaats tijdens het laatste zomerweekend van zaterdag 29 en zondag 30 augustus, zoals aanvankelijk gepland, maar zal niet starten vanaf het militaire vliegveld van Saint-Hubert zoals tijdens de vorige editie. 

De Oxfam Trailwalker in een nieuw jasje

Omdat grote evenementen tot eind augustus niet toegelaten zijn, opteerde de organisatie dit jaar voor een andere formule waarbij de stappers zelf hun route kunnen uitstippelen. De 192 teams van 4 wandelaars die momenteel voor het evenement zijn ingeschreven vertrekken vanaf hun huis, een bos in de buurt of thuis op hun loopband. De wandelaars zullen om 9 uur 's ochtends samen een virtuele start maken en worden uitgenodigd om hun geolocatie, foto's en video's te delen met andere teams en supporters via een applicatie die op dit moment wordt ontwikkeld.  

Deelnemers zijn niet meer verplicht om 100 kilometer te lopen in een tijdslimiet van 30 uur: elk team is vrij om de afstand te lopen die bij hen past, zolang die maar tussen zaterdag 29/8 om 9 uur en zondag 30/8 om 17 uur wordt afgelegd. Deze nieuwe formule biedt zo ook een kans om me te doen aan teams die de grote fysieke uitdaging anders niet zouden hebben aangedurfd. Door een kortere afstand te lopen kunnen ze Oxfam België nu toch ondersteunen in de strijd tegen armoede en ongelijkheid.  

In deze formule haalt elk team nu € 17,5 per afgelegde kilometer op in plaats van een minimum van € 1750 vooraf voor 100 km. 

Broodnodig

Oxfam Trailwalker blijft meer dan ooit een actie van solidariteit met de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. In het licht van de pandemie die er nu pas opflakkert, maakt Oxfam zich zorgen over de impact die het nieuwe coronavirus nog steeds heeft op kwetsbare gemeenschappen in de armste landen ter wereld. 

"Sinds februari werken we de klok rond met lokale partners in meer dan 60 landen om de broodnodige hulp te bieden om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Onze teams zijn momenteel bezig met het verdelen van veilig drinkwater, het opzetten van waterpunten voor het wassen van de handen en de distributie van hygiënisch materiaal zoals zeep. Maar achter de gezondheidscrisis dreigt een voedselcrisis", waarschuwt Markus Neumann, lid van het Oxfam Trailwalker 2020-organisatieteam.   

Oxfam schat dat 500 miljoen mensen meer dan voor de uitbraak van het coronavirus het risico lopen in armoede te verzeilen als gevolg van deze crisis. "Dit vooruitzicht heeft ons er nog meer reden toe gegeven om de Oxfam Trailwalker te laten doorgaan. Om het werk in deze 60 landen verder te kunnen zetten hebben we deze levensnoodzakelijke fondsen meer dan ooit nodig”, voegt Markus Neumann eraan toe.  

Registratie blijft open

Inschrijven kan nog tot 31 juli via deze link

Oxfam is ook nog steeds op zoek naar vrijwilligers om het goede verloop van Oxfam Trailwalker te waarborgen.  

Opmerkingen voor de redactie

- Markus Neumann is beschikbaar voor vragen  

- Foto's van vorige edities zijn hier beschikbaar, alsook het logo van de 2020-editie.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter