De bankkluis open: hoe Europese banken gebruik maken van belastingparadijzen

De 20 grootste Europese banken gebruiken op massale schaal belastingparadijzen. Dat blijkt uit een rapport dat Oxfam en Fair Finance Guide, de internationale coalitie achter Bankwijzer, vandaag publiceren.

Uit het nieuwste Oxfam-rapport Opening the Vaults blijkt dat Europese banken 1/4de van hun winsten (25 miljard euro) registreren in belastingparadijzen. Die winsten zijn meestal niet in verhouding met de reële economische activiteit die banken daar ondernemen.

In dat geval gebruiken banken belastingparadijzen mogelijk om belastingen te ontwijken, belastingontwijking voor hun klanten mogelijk te maken of strengere regelgevingen in andere landen te omzeilen.

Luxemburg en Ierland blijken veruit de populairste belastingparadijzen. De 20 grootste EU-banken rapporteerden in 2015 bijvoorbeeld 4,9 miljard euro winst in Luxemburg. Dat is meer dan de winst die ze maakten in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden samen.

In Ierland, waar de 20 grootste banken in 2015 een effectief belastingtarief van slechts 6% betaalden, registreerden ze 2,3 miljard euro winst.

De winst die banken rapporteerden in exotische belastingparadijzen liggen lager, maar toch blijven ook die landen een essentiële rol spelen in de offshore industrie. Zo slaagde BNP Paribas er in om op de Kaaimaneilanden welgeteld 0 euro belasting te betalen op een winst van 134 miljoen euro.

Publicatiedatum: 
27/03/2017
Download (2.97 MB)
Thema: 

Europese Unie

Deze communicatie kwam tot stand met de steun van de Europese Unie. De inhoud ervan is uitsluitend de verantwoordelijkheid van Oxfam-Solidariteit en weerspiegelt niet noodzakelijk de visie van de Europese Unie.