De beschermster van de Mekong

Hong Rany - Cambodge
24/09/2019

Over de hele wereld moeten vrouwen vechten om door mannen gehoord te worden. Een machtspositie bekleden is nog moeilijker. In Cambodja begeleiden Oxfam en haar partners vrouwen die meer verantwoordelijkheden willen opnemen.

"Veel mensen wilden niet dat ik verantwoordelijk zou worden voor het lokale visserscomité, zelfs het dorpshoofd niet”, zegt Hong Rany, een vrouw van 26 jaar die aan de oever van de Mekong woont. “Ze vroegen zich af waarom de gemeenschap mij als leider zou kiezen, een jonge vrouw zonder ervaring. Ik was erg ontmoedigd."

Een opleiding in leiderschap dankzij een Oxfam-partner

Ondanks de twijfels van sommige mensen, nam ze toch deel aan de verkiezingen en werd ze verkozen. Ze kreeg daarbij hulp van de verantwoordelijke van de organisatie Northeast Rural Development (NRD). NRD is een partner van Oxfam die vissersgemeenschappen ondersteunt bij het beschermen en beheren van hun natuurlijke rijkdommen.

Hong Rany - Cambodge - 2
 
"Dankzij mijnheer Sovann van NRD kon ik een opleiding rond leiderschap volgen”, legt Hong Rany uit. “Hij heeft me begeleid in mijn zoektocht naar meer zelfvertrouwen. In de opleiding ontwikkelde ik de juiste vaardigheden om het lokale visserscomité te besturen en om met overheden te overleggen. Het was geen gemakkelijke opdracht. In het begin zijn een aantal mensen uit het comité gestapt omdat ze de leiding van een vrouw niet wilden aanvaarden. Ik heb de structuur en de doelstellingen van het comité op punt moeten stellen. Maar nu functioneert alles redelijk goed."
 
De opleiding van NRD heeft bijkomende concrete gevolgen gehad. "We hebben van de lokale overheid subsidies gekregen om onze activiteiten te kunnen uitvoeren", vervolgt Hong Rany. "Daarmee konden we vismateriaal kopen, een lokaal voor het comité bouwen en de strijd tegen illegale visserij aanbinden."

De rijkdommen van de gemeenschap beschermen

"Door de illegale visserij daalt het visbestand", legt Hong Rany uit. "We ontmoeten vissersfamilies en leggen hen uit welk materiaal ze mogen gebruiken en hoe ze het visbestand op peil kunnen houden."
 
"We patrouilleren op de rivier en zorgen ervoor dat mensen niet op verboden plaatsen gaan vissen. Ik heb echt moeten bewijzen dat ook vrouwen 's nachts kunnen patrouilleren. Soms kan het gevaarlijk zijn als we illegale vissers tegenkomen en hen proberen tegen te houden. Maar ik hou van dit werk."

Hong Rany - Cambodge - 3

"Ik wil dat meer jongeren, vooral jonge vrouwen, lid worden van het comité", besluit Hong Rany. "De meest ervaren leden worden steeds ouder en het is aan een nieuwe generatie om het roer over te nemen. We moeten allemaal samenwerken. Als we geen actie ondernemen, zullen we onze natuurlijke rijkdommen verliezen. Zonder ons kan onze gemeenschap zich niet verder ontwikkelen."

Met de hulp van lokale partners zoals NRD en met de steun van donoren blijft Oxfam vrouwen als Hong Rany ondersteunen.

Steun Oxfam-projecten in Cambodja en over de hele wereld

Foto's : Savann Oeurm/Oxfam America