De duurste pint: wat als je de rekening van iemand anders moest betalen?

10/03/2017

Stel: je bestelt een koffie of een pintje op café. Wanneer je wilt betalen, krijg je echter niet alleen jouw consumptie aangerekend, maar ook alle rekeningen van voorgaande klanten die vertrokken zonder te betalen. Zou je dat aanvaarden?

Oxfam nam de proef op de som. We vervingen de barvrouw in café El Metteko in Brussel een dag lang door een acteur die nietsvermoedende klanten de rekening van anderen presenteerde. Een verborgen camera legde de reacties vast. Dit was het resultaat:

We vonden niemand die bereid was de extra rekening te betalen. Nochtans betalen we elke dag voor diegenen die hun rekening niet betalen. Wanneer grote multinationals belastingen ontwijken, krijgen wij namelijk allemaal de rekening doorgeschoven. Zo draaien wij op voor de kosten, terwijl de miljarden zich opstapelen in belastingparadijzen. Dat is onrechtvaardig, maar het kan anders.

Eis een economie die werkt voor iedereen

Hoe rechtvaardige belastingen bijdragen aan een economie die werkt voor iedereen

Belastingontwijking stoppen is een kwestie van rechtvaardigheid. Het kan niet dat een werknemer gemakkelijk 45 tot 50 procent van zijn of haar loon afstaat, en een zelfstandige of KMO 30 procent van zijn winst, terwijl grote multinationals soms minder dan 1 procent betalen – en dat op miljardenwinsten.

Eerlijke belastingen zijn bovendien de beste manier om de enorme en groeiende ongelijkheid tegen te gaan. In januari maakte Oxfam bekend dat 8 mannen even rijk zijn als de armste helft van de wereldbevolking. Dat de allerrijksten vermijden een rechtvaardig deel van hun inkomens en vermogens terug te laten vloeien naar de samenleving maakt die kloof alleen maar groter.

Op naar een wereld zonder armoede

Ook ontwikkelingslanden verliezen jaarlijks minstens 156 miljard euro door belastingontwijking. Een enorm bedrag, dat die landen goed kunnen gebruiken voor investeringen in onderwijs en gezondheidszorg. Belastingontwijking stoppen komt iedereen dus ten goede, waar dan ook ter wereld.

We kunnen armoede definitief de wereld uit helpen. De voorbije 25 jaar is de extreme armoede al meer dan gehalveerd. De middelen om de 800 miljoen mensen die achterbleven uit extreme armoede tillen zijn er, maar dan moeten we onze economie anders organiseren. Zonder belastingontwijking, en ten dienste van iedereen.

Teken het statement

Thema: 

Europese Unie

Deze communicatie kwam tot stand met de steun van de Europese Unie. De inhoud ervan is uitsluitend de verantwoordelijkheid van Oxfam-Solidariteit en weerspiegelt niet noodzakelijk de visie van de Europese Unie.