De ergste sprinkhaneninvasie in 25 jaar teistert Oost-Afrika

25/02/2020

Miljoenen sprinkhanen verspreiden zich over Ethiopië, Kenia, Oeganda en Somalië. De zwermen worden steeds groter en verwoesten er massaal landbouwgronden en oogsten. Oxfam is ter plaatse om noodhulp te bieden.

Ik help mee

De sprinkhanen slaan toe in een kwetsbare regio, waar de gevolgen van de klimaatverandering zich al deden voelen. Zowel extreme droogte als overstromingen brengen er de voedselzekerheid in gevaar.

Klimaatverandering maakt de invasie erger

De sprinkhanenzwermen zijn erger geworden door de klimaatverandering, want dankzij ongewone weerpatronen hebben ze overvloedig te eten. Ze verwoesten weiden en graslanden en zouden nieuwe voedselgewassen van het maart-juli groeiseizoen kunnen ruïneren.

"We zijn afhankelijk van vee en als er geen veevoer is, zal het leven moeilijk zijn voor ons. We vragen dringend om hulp", zegt Mohammed Hassan Abdille, een boer uit Bura Dhima in Tana River, Kenia.

Hongersnood loert om de hoek

Bijna 22,8 miljoen mensen hebben te kampen met voedselonzekerheid: in Ethiopië (6,7 miljoen mensen), Kenia (3,1 miljoen), Somalië (2,1 miljoen), Zuid-Soedan (4,5 miljoen), Soedan (5,8 miljoen) en Oeganda (600.000).

De invasie kan duren tot juni als ze niet snel onder controle wordt gebracht. De zwermen zouden tegen dan zelfs 500 keer zo groot zouden kunnen worden. Actie is dus dringend nodig.

Wat doet Oxfam?

We voeren onze humanitaire activiteiten in de regio op. Samen met onze partners willen we meer dan 190.000 van de meest kwetsbare mensen ondersteunen met cash geld, veevoer, zaden en gezondheidsdiensten.

Oxfam heeft meer dan 6 miljoen dollar nodig om deze respons op te bouwen en lanceert een wereldwijde oproep. Oxfam-teams in Zuid-Soedan en Soedan bereiden zich ook voor op eventuele nieuwe zwermen.

Jouw hulp redt levens

Ook jij kan helpen. De sprinkhaneninvasie kan rampzalige gevolgen hebben voor miljoenen mensen. Met een schenking steun je het werk van onze noodhulpteams ter plaatse.

Ik help mee