De stekker eruit: Hoe we een einde maken aan belastingontwijking door bedrijven in Europa en daarbuiten

Belastingontwijking krijgt steeds meer politieke aandacht in Europa. Van wetgeving over transparantie voor bedrijven tot de eerste overwegingen over een Europese rijkentaks: Europese instellingen zetten belastinghervormingen in gang die het potentieel hebben om de economische ongelijkheid te beperken in Europa en daarbuiten. Als ze goed ontworpen en uitgevoerd worden, tenminste. 

Er moeten financiële middelen gevonden worden om de Europese groei te herstellen. Daarnaast waren er recent belastingschandalen in de media. Daardoor zijn er openingen voor progressieve hervormingen om belastingontwijking en belastingontduiking tegen te gaan. Belastingontwijking en -ontduiking kosten de Europese Unie zo'n € 1 triljoen per jaar. 

De Europese en internationale politieke context was nog nooit zo gunstig: nieuwe Europese instellingen moeten strijden tegen belastingparadijzen, bedrijfsbelastingen harmoniseren, meer transparantie creëren in de belastingen en een hogere bedrijfsbelasting garanderen. 

Oplossingen voor belastingontwijking

Dit rapport verkent een aantal oplossingen om belastingontwijking door bedrijven tegen te gaan. Oplossingen die de Europese Unie in 2015 zou moeten voorstellen. Het rapport verklaart waarom het belangrijk is om deze maatregelen zo snel mogelijk aan te nemen. 

Publicatiedatum: 
19/03/2015
Download (234.14 KB)
Thema: