De uitdagingen in Bezet Palestijns gebied en Israel

Israël bezet de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook sinds 1967. De internationale gemeenschap veroordeelt die bezetting. Want ze veroorzaakt een steeds grotere politieke en sociale versnippering, een sterke afhankelijkheid van internationale hulp en een diepgewortelde armoede bij de Palestijnen.

De Israëlische bezetting, dat is:

  • de blokkade van de Gaza-strook
  • een scheidingsmuur met Israël van 700 km lang
  • 532 Israëlische militaire controleposten op de Westelijke Jordaanoever
  • Israëlische nederzettingen voor niet minder dan 556.000 Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever

De bezetting van Palestina beperkt de bewegingsvrijheid sterk, en dat heeft een zware impact op het leven van de Palestijnen en op hun economie.

Israëlische blokkade treft 1,8 miljoen inwoners van de Gaza-strook

De Israëlische blokkade van de Gaza-strook duurt nu al 8 jaar. De blokkade treft 1,8 miljoen Palestijnen en heeft de economie verwoest. Gaza heeft een werkloosheidsgraad van 40%. De export is er gedaald tot minder dan 3% van het volume dat voor de blokkade werd verhandeld. 80% van de inwoners van Gaza is afhankelijk van internationale hulp.

Het is bijna onmogelijk om de Gaza-strook buiten te raken als je er woont, zelfs niet om familie te bezoeken op de Westelijke Jordaanoever. Het leven onder de blokkade zorgt voor enorme stress. En 3 militaire operaties van Israël hebben bovendien trauma’s veroorzaakt de laatste 6 jaar. Dat alles maakt dat ongeveer 300.000 Palestijnse jongeren dringend psychosociale ondersteuning nodig hebben.

61% van de Westelijke Jordaanoever is verboden voor Palestijnen

Meer dan 60% van de Westelijke Jordaanoever (ofwel: het gebied dat bekend staat als zone C) staat onder volledige controle  van Israël. De Palestijnen die hier wonen, kunnen niet meer bij hun eigen grond. De Israëlische autoriteiten weigeren meer dan 98 % van de bouwaanvragen voor huizen, waterputten of stallen in zone C.

Wanneer mensen beslissen om toch te bouwen, zonder bouwvergunning, lopen ze het risico dat de Israëlische autoriteiten hun eigendom afbreken. Sinds begin 2016 zijn al meer dan 293 Palestijnse woningen en andere gebouwen, zoals serres of stallen, vernield. 400 Palestijnen werden gedwongen om hun huis te verlaten door de vernielingen. Over heel 2015 werden 447 woningen afgebroken.

Israëlische nederzettingen zijn illegaal, zegt internationaal recht

Het aantal Israëlische nederzettingen in Zone C blijft stijgen, ook al beschouwt de internationale gemeenschap de nederzettingen als een schending van het internationaal recht en een obstakel voor vrede.

Oxfam werkt ter plaatse. We zien dat de kolonies een nefaste impact hebben op de levensomstandigheden van Palestijnse ondernemers, boeren en herdersgemeenschappen. De nederzettingen zijn een belangrijke oorzaak van armoede in Palestina en een teken van de systematisch ontkenning van de rechten van de Palestijnen. We werken elke dag om mee een oplossing te vinden voor deze problemen.

Meer info: Oxfam’s positie inzake het Israëlisch-Palestijns conflict