De uitdagingen voor het klimaat

1 op 9 mensen in de wereld gaat met honger naar bed. Door de klimaatverandering dreigen dat nog meer mensen te worden. Maar als we ons voedselsysteem eerlijker en duurzamer maken, kunnen we ons wapenen tegen de klimaatverandering.

De uitdagingen

De aarde warmt op omdat we teveel broeikasgassen uitstoten. Die opwarming schudt het klimaat en de seizoenen wereldwijd dooreen. Droogtes en overstromingen komen steeds meer voor. Gletsjers dreigen te smelten en het zeepeil stijgt. Dat blijkt duidelijk uit het meest recente rapport van het internationale klimaatpanel van de VN.

De klimaatverandering heeft een grote invloed op de honger in de wereld. Extreme weersomstandigheden, zoals droogtes en overstromingen, komen steeds meer voor. Daardoor kunnen boeren overal ter wereld minder voedsel verbouwen. Ze weten niet meer wanneer ze moeten zaaien, planten en oogsten.

Gevolg?

De voedselprijzen schieten omhoog. Het wordt voor kleine boeren ook veel moeilijker om genoeg eten op tafel te zetten voor hun eigen gezin. Als er niets verandert, lopen tegen 2050 nog eens 50 miljoen mensen extra het risico om honger te lijden door de klimaatverandering.

Ingrijpen kan

Honger is niet onvermijdelijk. Overheden kunnen zich wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Landen zoals Ghana, Vietnam en Malawi hebben dat bijvoorbeeld al gedaan. Ze doen aan landbouwonderzoek, investeren in weerstations en bouwen sociale vangnetten voor hun bevolking. Daardoor is er in deze landen meer voedselzekerheid dan in landen met vergelijkbare inkomens en klimaatrisico’s, zoals Nigeria, Laos of Niger.

Voedselbedrijven

Landbouw heeft niet alleen te lijden onder de klimaatverandering, het is er tegelijk de oorzaak van. Landbouwpraktijken alleen al zijn verantwoordelijk voor een derde van alle uitstoot van broeikasgassen. De tien grootste voedselbedrijven ter wereld stoten samen 50 % meer broeikasgassen uit dan België.