De verdwijntruc met belastingen: Hoe multinational RB (Durex,Vanish, Calgon...) belastingen ontwijkt

Dit Oxfam-rapport bestudeert de tekortkomingen in het wereldwijde belastingsysteem, waardoor multinationals massaal belastingen kunnen ontwijken. Het Britse bedrijf RB (producent van o.a. Vanish en Durex) vormt daarbij geen mooie voorbeeldcase.

Multinationals hebben ruim de mogelijkheid om achterpoortjes in de internationale belastingwetgeving te gebruiken, en dat op massale schaal. Dat ontneemt regeringen overal ter wereld belastinginkomsten. Geld dat ze nodig hebben om armoede en ongelijkheid aan te pakken. Belastingontwijking betekent dat er minder budget is om te investeren in gezondheidszorg, onderwijs en jobs.

25 miljoen euro belastingen ontweken in België

Dit Oxfam-rapport bestudeert de tekortkomingen in het wereldwijde belastingsysteem, die massale belastingontwijking bevorderen. Het rapport neemt daarvoor het Britse bedrijf RB als voorbeeld van een multinational die niet zijn eerlijke deel betaalt.

RB (producent van onder meer Vanish, Calgon, Strepsils en Durex) ontwijkt volgens de berekeningen van Oxfam naar schatting 25 miljoen euro aan belastingen in België. De multinational slaagde erin om haar belastingen te drukken door 3 regionale kantoren te openen in belastingparadijzen (Nederland, Signapore en Dubai).

Het rapport roept overheden en bedrijven op om de fiscale hervormingen door te voeren die nodig zijn om multinationals in de toekomst hun eerlijke deel aan belastingen te doen betalen.

Publicatiedatum: 
13/07/2017
Download (746.81 KB)
Thema: