De Westelijke Jordaanoever: wat is "zone C" ?

 

 

De Westelijke Jordaanoever is opgedeeld in drie zones: A, B en C (volgens het interim-akkoord ‘Oslo 2’ van 1995.

  • Zone A staat onder volledige controle van de Palestijnse Autoriteit. 
  • Zone B valt onder gezamenlijk toezicht van de Palestijnse Autoriteit (burgerlijk bestuur) en Israël (militaire controle). 
  • Zone C - 60% van de Westelijke Jordaanoever - valt onder volledig Israëlisch toezicht.

Van Zone C is 70% niet toegankelijk voor de Palestijnen. Israël zegt dat deze gronden gereserveerd zijn voor Israëlische kolonies, voor militaire oefeningen of als natuurlijke reserve. Er leven minstens 180.000 autochtone Palestijnen en er hebben zich 325.000 Israëlische kolonisten gevestigd.

Israël geeft slechts voor minder dan 1% van Zone C toelating om te dienen als uitbreidingsgebied voor Palestijnse nederzettingen. Daardoor is het bijna onmogelijk voor de Palestijnen om er een bouwvergunning te verkrijgen. Meer dan 98% van de Palestijnse bouwaanvragen in dit gebied werd tussen 2010 en 2014 verworpen, volgens de Israëlische ngo en Oxfam-partner Bimkom. Het Israëlische leger breekt de Palestijnse woningen dus vaak af, omdat die officieel geen bouwvergunning hebben.

Een belangrijk gegeven: de verdeling van de Westelijke Jordaanoever was enkel bedoeld als een tijdelijke maatregel. De controle over de zones B en C zou geleidelijk aan naar de Palestijnen gaan (door ze te integreren in Zone A). Maar deze overdrachtsregeling ligt stil sinds 1999.