Deze 3 Nepalezen kwamen de aardbeving te boven

25/04/2016

Precies 1 jaar geleden werd Nepal getroffen door een zware aardbeving. Bijna 9.000 mensen lieten daarbij het leven. Maar deze 3 Nepalezen overleefden de ramp en bouwen nu hun land terug op.

De aardbeving van 25 april 2015 vernielde huizen, wegen, mensenlevens en voedsel. Maar duizenden mensen over de hele wereld (jij ook?) toonden zich solidair. Daardoor konden de Nepalezen - zoals deze drie - hun handen uit de mouwen steken:

Bimala Balami (27)

"Na de aardbeving wisten de mensen in ons dorp niet wat ze moesten doen of hoe ze geld konden verdienen. Oxfam is ons komen helpen: we kregen een loon in ruil voor handenarbeid. Erg nuttig, omdat het de vrouwen toeliet om een inkomen te verdienen voor hun gezin.

Door de aardbeving kon je op deze plek niet meer door. Het irrigatiekanaal was helemaal verwoest. Nu werken we met de vrouwen aan de heropbouw. Straks kunnen mensen hier weer door en hebben de mensen die op het land werken weer water voor hun gewassen."

Thulimaya Lama (56)

“Ik wil het mij niet meer herinneren.” Thulimaya Lama voelde het huis onder zich daveren op het moment van de aardbeving. Ze haalt hulpgoederen van Oxfam op in een school in de getroffen regio Madanpur. “Ik ben heel gelukkig dat alles eerlijk verdeeld wordt. Ik dacht dat sommige mensen meer zouden krijgen dan anderen.”

Netra Parajuli (37)

“Ik toon de mensen hoe ze gereedschap moeten gebruiken.” In de winkel van Netra kunnen inwoners van het dorp Lamosanghu Oxfam-waardebonnen komen inwisselen voor gereedschap naar keuze. “De spades zijn het populairst, en daarna de schoffels en de waterkannen.” Zo kunnen mensen zelf weer een veld of moestuin beginnen. En de winkelier ruilt zijn bonnen bij Oxfam in tegen roepies. Zo krijgt ook de lokale handel terug een boost.

Intussen krijgen tientallen inwoners van deze zwaar getroffen regio (Sindhupalchok) ook nieuw vee en graanvoorraden. Zodat ze weer voor eigen werk en inkomen kunnen zorgen.

In cijfers: wat heeft Oxfam gedaan sinds de aardbeving in Nepal?

Duizenden mensen over de hele wereld hebben de Nepalezen gesteund. Daardoor konden we onder andere:

  • in totaal 480.000 Nepalezen helpen
  • hygiënekits uitdelen aan 40.000 gezinnen
  • bijna 5.000 tijdelijke toiletten bouwen
  • op 159 plaatsen de voorziening van drinkwater herstellen
  • tijdelijk werk geven aan meer dan 14.000 gezinnen; zij hielpen tijdelijk aan de heropbouw (van wegen, irrigatiekanalen, puin opruimen...) en kregen daarvoor een loon van Oxfam

Dankzij jouw hulp zijn we nog steeds aanwezig in Nepal.

We helpen mensen om hun leven en hun gemeenschap terug op te bouwen. Tot nu toe hebben we 480.000 mensen geholpen. 1 jaar na de aardbeving maakt jouw steun nog altijd een groot verschil voor de Nepalezen.