"Dit is de klimaatmars van gewone mensen"

10/12/2014

Terwijl de onderhandelingen over een klimaatakkoord in Lima moeilijk lopen, voeren burgers over de hele wereld vandaag actie. Ze willen ingrijpende maatregelen, en wel nu. Want de meest kwetsbare mensen en volkeren ondervinden op dit moment al de gevolgen van de klimaatverandering.

15.000 mensen op straat in Lima, de hoofdstad van Peru: dat was in het Zuid-Amerikaanse land al 20 jaar niet meer gezien. De klimaatverandering zet mensen overal ter wereld aan tot actie, zeker nu er in Lima onderhandeld wordt over een nieuw klimaatakkoord.

Oxfam-medewerkers Tineke en Brigitte liepen woensdag mee in de historische klimaatmars in Lima.

Eén stem

“We willen samen de wereld wakkerschudden met deze mars”, vertelt Tineke. “De mensen in de klimaatmars waren heel divers: mensen van inheemse bewegingen en boerenorganisaties uit Peru, maar ook uit Ecuador, Colombia en Bolivia. Maar ook ngo's zoals Oxfam, Greenpeace, WWF, Amnesty International, 11.11.11 en Friends of the Earth. En vakbonden, een delegatie op de fiets en individuele burgers.”

De slogan die als één stem uit de massa klonk: “Qué queremos? Justicia climática!”. Of: “Wat willen wij? Klimaatrechtvaardigheid!” Want de klimaatverandering zorgt er nu al voor dat mensen moeilijker toegang krijgen tot voedsel en drinkbaar water.

Voorspelbaar

“Klimaatconferenties volgen elkaar op en lijken elke keer op elkaar”, vindt Brigitte. Ze was er zelf al verschillende keren bij de voorbije jaren. “Van Poznan in Polen tot Lima nu, en daartussen Kopenhagen, Cancún, Durban, Doha en Warschau: het is één pot nat. Je vindt er elk jaar dezelfde onderhandelaars terug, met dezelfde pokerfaces. En ook de stemming van ngo's en andere observatoren is voorspelbaar op een klimaatconferentie: zit er de eerste week nog een hoopvolle glimlach op ons gezicht, dan moeten we de tweede week onze verwachtingen bijstellen.”

“Protest van gewone mensen”

“Wat een klimaatconferentie wél teweegbrengt, is dat burgers van zich laten horen”, stelt Brigitte vast. “Het optimisme van 15.000 mensen die hier in Lima op straat zijn gekomen, deed mij deugd. Dit is the People's Climate March, het protest van gewone mensen. Laten we hopen dat het enthousiasme van deze mensen aanstekelijk is, en dat de onderhandelaars zich erdoor laten inspireren.”

“Doe iets”

In september kwamen over de hele wereld ook al 650.000 mensen op straat voor de grootste klimaatactie ooit. “Dit is een wereldwijde beweging, en we vragen alternatieven om de klimaatverandering te bestrijden”, zegt Susana Arroyo Barrantes, Oxfam-medewerkster in Peru.

“Het is echt tijd voor wereldleiders om in actie te schieten. Tijd om iets te doen, voor nog meer mensenlevens verloren gaan in overstromingen en droogtes, voor nog meer mensen honger gaan lijden, voor het te laat is. We vragen ernstige wetten, die de impact van de klimaatverandering beperken.”

Actie in België

Wie niet naar de klimaatbetoging in Lima kon, liet in België van zich horen voor het klimaat. Studenten in Louvain-La-Neuve en Brussel vroegen woensdag op straat 20 seconden voor het klimaat aan autobestuurders.

Benieuwd hoe die reageerden? Bekijk hier de filmpjes:

 

Thema: