Dit is de weg die voedselhulp heeft afgelegd naar mensen met honger in Zuid-Soedan

23/05/2017

In Zuid-Soedan dreigen miljoenen mensen te sterven van honger. Oxfam is ter plekke om levens te redden, onder andere met voedselhulp. Deze foto's tonen je welke weg die voedselhulp aflegt tot aan de meest kwetsbare mensen, zodat die toch kunnen eten.

Doe een gift

In Zuid-Soedan woedt al 3 jaar een gewapend conflict, en daardoor hebben 4,9 miljoen mensen humanitaire hulp nodig. In februari hebben de VN de hongersnood afgekondigd.

Oxfam heeft al 600.000 zeer kwetsbare mensen aan eten geholpen:

  • met cash of voedselbonnen (om eten te kopen op de lokale markt)
  • en met voedselbedelingen in samenwerking met het Wereldvoedselprogramma.

Gevlucht en ondervoed

In maart kreeg een Oxfam-team in Zuid-Soedan te horen dat er een nieuwe golf vluchtelingen was aangekomen in de stad Nyal. Allemaal uitgeputte, ernstig ondervoede mensen. Ze waren gevlucht voor het geweld, waarbij ook hun voedselvoorraden en hun oogst vernietigd werden. Ze hadden al enkele dagen niet meer gegeten.

Veel van de vluchtelingen hadden meerdere dagen gestapt vanuit Mayendit, te voet door moerassige gebieden. Heel wat mensen konden amper nog op hun benen staan. Er was een voedselbedeling van het Wereldvoedselprogramma (WFP) gepland, maar pas een paar dagen na aankomst van deze groep vluchtelingen. Daarom hebben de Oxfam-teams beslist om een uitzonderlijke voedselbedeling te organiseren.

Stap 1: is er eten op de lokale markt?

Oxfam geeft de voorkeur aan voedselbonnen of geld voor eten als hulp in deze noodsituatie, maar soms is er geen andere oplossing dan rechtstreeks eten uitdelen.

De Oxfam-teams bekeken eerst of er op de lokale markten van Nyal eten beschikbaar was, dat ze konden kopen en daarna verdelen. Zo krijgen de lokale handelaars een extra stimulans. In dit geval was er alleen zout beschikbaar op de markt.

Stap 2: vliegtuig voor noodsituatie

De Oxfam-teams ter plaatse hebben uitzonderlijk beslist om bonen en olie te laten aanvoeren per vliegtuig, vanuit een Oxfam-hangar in Juba (de hoofdstad van Zuid-Soedan). De Oxfam-teams laden de zakken bonen en bidons olie uit op het vliegveld, en die worden in auto's naar de dorpen gebracht. Het eten moet voldoende zijn voor 1.800 mensen, vooral vrouwen en kinderen.

Stap 3: registratie en controle

Voor je voedselhulp krijgt, geef je je vingerafdruk aan een Oxfam-medewerker (herkenbaar aan zijn/haar fluovestje). De vingerafdrukken dienen als handtekening. Zo kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zijn deel bonen, olie en zout krijgt waar hij of zij recht op heeft.

Majok: "We zijn alles kwijt"

Majok Noan Mayian (foto onder, zittend) is één van de mensen die aanschuift voor de voedselbedeling. Hij is gisterenavond aangekomen na een tocht van 2 dagen door de moerassen en komt van Mayendit. "Waar we vandaan komen, is het horror", vertelt hij. "We hebben niets meer in Mayendit. Onze huizen zijn in brand gestoken, ons vee hebben ze meegenomen. Je weet er niet of je de volgende dag nog gaat halen."

Stap 4: Eten verdelen in porties

Oxfam-medewerkers verdelen de olie in porties, die makkelijk uitgedeeld kunnen worden.

Heel veel vluchtelingen die in Nyal aankomen, worden opgevangen door de plaatselijke gemeenschap. Die locals delen het weinige dat ze hebben met de mensen op de vlucht. De nieuw aangekomen vluchtelingen vertellen de Oxfam-medewerkers dat ze het voedsel van Oxfam ook gaan delen met hun gastgezinnen.

Stap 5: de voedselbedeling

Nyakong, 70 jaar, krijgt haar portie eten (foto onder). Een week geleden is ze hier aangekomen met haar 4 kleinkinderen. Ze kende hier niemand. Een plaatselijk gezin heeft hen opgevangen, maar het enige eten dat ze hadden waren scheuten van waterlelies. Nu gaat Nyakong het eten van de voedselbedeling delen met haar gastgezin. 

Stap 6: eten, eindelijk

Wanneer ze hun eten hebben gekregegen, beginnen de meeste mensen een vuurtje te stoken om hun bonenmaaltijd klaar te maken.

Oxfam heeft deze gezinnen ook geregistreerd in het systeem van het WFP. Volgende keer kunnen ze dus ook profiteren van de voedselbedelingen van het WFP.

Meer weten over het werk van Oxfam in de 4 landen die bedreigd worden door honger:  Zuid-Soedan, Nigeria, Somalië en Jemen.

Doe een gift