Dit zijn de uitdagingen na cycloon Idai in Mozambique, Malawi en Zimbabwe

Idai heeft in Mozambique, Malawi en Zimbabwe minstens 3 miljoen mensen getroffen. Honderden mensen zijn gewond, er zijn meer dan 1000 doden en veel mensen wachten nog steeds op hulp. Oxfam wil nu 500.000 mensen helpen die het bijzonder moeilijk hebben. 

Het blijft regenen, en daardoor stijgt het waterniveau in bepaalde regio’s nog altijd. Wegen, bruggen en communicatie-infrastructuur in Mozambique, Malawi en Zimbabwe zijn verwoest. Daardoor raken reddingsteams en noodhulpteams op dit moment moeilijk of niet ter plaatse in bepaalde regio’s.

De windsnelheden bereiken 170 km/uur en stortregens blijven vallen. Daardoor is de haven van Beira (de 4de grootste stad van Mozambique) zwaar getroffen. 90% van Beira is overstroomd en is van de buitenwereld afgesneden. 

Cycloon Idai: gevolg van de klimaatverandering? 

Vooral Mozambique en Malawi zijn zwaar getroffen door cycloon Idai en de overstromingen die daarop volgden. Mozambique en Malawi horen bij de armste landen ter wereld.

Het is niet de 1ste keer dat een cycloon de regio treft. De zware cycloon Eline (in het jaar 2000) is nog lang niet vergeten in Zuid-Oost-Afrika. Minder zwaar dan nu, maar wel de oorzaak van 15 doden in Zimbabwe en van een grote ravage in Zuid-Afrika en Swaziland. 

Klimaatwetenschappers bevestigen dat de klimaatverandering een invloed heeft op de kracht en de frequentie van cyclonen, orkanen en andere tropische stormen. Oxfam dringt er, net als andere ngo’s en veel klimaatexperts, al lang op aan dat het essentieel is om mensen in kwetsbare regio’s beter te beschermen tegen extreme weerfenomenen

Klimaatbeleid in Mozambique

Mozambique is in 2012 begonnen met een nationaal klimaatbeleid om haar bevolking weerbaarder te maken. Het gaat dan vooral om boeren, die erg kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering. Maar er is een groot gebrek aan geld en technische capaciteit bij de overheid om gepast te reageren op rampen. 

Droogte en overstromingen zijn in Mozambique de 2 grootste uitdagingen als gevolg van tropische cyclonen.