Het Klimaatfresco

Het Klimaatfresco is een krachtig en leuk instrument om in 3 uur de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering beter te begrijpen.

Wat is het Klimaatfresco?

Het Klimaatfresco is een tool die in 2018 in Frankrijk gecreëerd werd om de uitdagingen van de klimaatverandering beter te begrijpen, met een sterke focus op de wetenschappelijke aspecten. Meer dan 200.000 mensen hebben al deelgenomen aan een workshop. Onder begeleiding van enthousiaste vrijwilligers, werd het gebruik van de tool al naar de vier windstreken verspreid.

Voor wie is het Klimaatfresco?

Voor alle soorten publiek (jongeren, volwassenen, bedrijven, verenigingen, enz.), maar bijzonder geschikt voor studenten uit het hoger onderwijs en leerlingen uit de derde graad middelbaar onderwijs. 

Hoe ziet het Klimaatfresco eruit?

Het is een kaartspel dat de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering met elkaar in verband brengt. De 42 kaarten zijn gebaseerd op de rapporten van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) De animatie duurt 3 uur:

  • 1,5 uur om in team de kaarten te plaatsen volgens oorzaak en gevolg
  • 30 minuten om verbanden te leggen en het fresco te illustreren
  • 1 uur om de resultaten te presenteren, te debriefen en de wereld opnieuw te ontwerpen
 


De website is in het Engels, maar het spel bestaat ook in het Nederlands.

Ons aanbod

Wij leiden een tiental studenten en/of leden van het onderwijzend personeel van jouw school op, zodat zij op hun beurt andere studenten kunnen opleiden. 

De formule is flexibel. We kunnen er samen met jou over nadenken. Het Klimaatfresco kan gecombineerd worden met een module over klimaatrechtvaardigheid. Hierin leggen we de link met het werk van Oxfam en voorzien we een moment om het over mogelijke oplossingen te hebben.

Wanneer?

We bieden het Klimaatfresco aan vanaf de start van het schooljaar in september.

Voorwaarden

De workshop is gratis en wordt op verplaatsing gegeven. Je hebt enkel een ruimte nodig waarin de deelnemers in groep samen kunnen zitten en je kan aan de slag. Wij kunnen ook een ruimte bij Oxfam voorzien indien nodig. De workshop kan ook online worden gedaan.

Meer weten over het Klimaatfresco?

Stuur ons een mailtje of bel ons met al je vragen

02/501.67.12- Contact: Emma Krug- emma.krug@oxfam.org

Het Klimaatfresco is een partnerschap tussen Oxfam België, met de steun van Bruxelles International SPR.