DR Congo: “Sommigen geloven niet in het ebolavirus”

04/06/2018

Hoe bestrijd je ziektes in de Congolese Evenaarsprovincie? Mensen sensibiliseren en hygiëne promoten zijn daarbij essentieel. Oxfam-teams in Congo lanceren een campagne om de bevolking voor te lichten over ebola, zodat ze zich beter kunnen beschermen tegen het virus.

Begin mei brak een nieuwe ebola-epidemie uit in de Evenaarsprovincie van de  Democratische Republiek Congo, in Bikoro. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er al 25 mensen gestorven aan ebola. Het risico bestaat dat nog meer mensen in de nabijgelegen regio’s besmet worden.

Schenk nu

Angst wegnemen

“De meeste mensen zien de ernst van de situatie in en volgen de adviezen die ze krijgen”, zegt José Barahona, Oxfam-directeur in DR Congo. “Maar we horen ook dat sommige mensen niet geloven in het ebolavirus. Andere mensen denken dat geneesmiddelen die verdeeld worden niet werken, of ze hebben schrik om die in te nemen.”

“Er zijn al enkele gevallen gesignaleerd van mensen die het ziekenhuis verlaten en elke vorm van verzorging weigeren. Dat kan dramatische gevolgen hebben. Ook bepaalde gebruiken, zoals het begraven van mensen die overleden zijn aan ebola, kunnen een groot risico op besmetting vormen.”

Oxfam in actie: sensibilisering en hygiënemaatregelen

Oxfam werkt al meerdere jaren in deze regio in Congo en heeft een kantoor in Mbandaka, net ten noorden van Bokoro. Het team in Congo is gespecialiseerd in een goede toegang verzekeren tot water en hygiëne. 

Oxfam sensibiliseert mensen in Congo:

  • Samen met lokale organisaties gaan Oxfam-teams van deur tot deur om de mensen te informeren en het bewustzijn over ebola te vergroten;
  • We organiseren filmvertoningen en participatief theater om een grote massa mensen te sensibiliseren, en we werken samen met lokale radiostations. .
  • We slaan de handen in elkaar met belangrijke lokale influencers zoals religieuze en traditionele gezagsdragers.

En Oxfam helpt om de hygiëne te verbeteren, want die is cruciaal om verdere besmetting te voorkomen:

  • We hebben al 106 chloorwaterpunten geïnstalleerd in ziekenhuizen, gezondheidscentra, scholen en havens;
  • We helpen om de huizen te desinfecteren waar gevallen van besmetting met ebola zijn vastgesteld;
  • We delen ontsmettings- en hygiënekits uit in lokale gemeenschappen.

Schenk nu

Jouw steun is belangrijk

Op 6 maanden tijd wil Oxfam 35.000 personen bereiken in Mbandaka en Bikoro. Maar de nood is hoog: er is maar liefst 1,1 miljoen dollar nodig om mensen te kunnen helpen, informeren en sensibiliseren de komende maanden.