Ebolavirus rukt op in Congo

19/08/2019

Sinds tien maanden is er officieel sprake van een ebola-epidemie in de Democratische Republiek Congo. Er zijn intussen meer dan 2700 gevallen opgetekend, en 1800 mensen zijn gestorven aan de gevolgen van de ziekte. De voorbije weken hebben drie mensen positief getest op het ebola-virus in Goma, een stad met twee miljoen inwoners. En dat doet het ergste vrezen …

Doe een gift en steun de strijd tegen ebola

Het ebolavirus is opgerukt naar de stad Goma

We geven het woord aan Corinne N’Daw, landendirecteur van Oxfam in Congo: “We hopen dat we die nieuwe gevallen in Goma vlug zullen kunnen isoleren. In een stad met twee miljoen inwoners zou het virus zich namelijk vlug kunnen verspreiden.”

Deze epidemie grijpt om zich heen in een bijzonder complexe omgeving, aldus Corinne N’Daw: “Het onophoudelijke geweld in de provincie Ituri verwoest het leven van duizenden mensen, die geen toegang meer hebben tot basisdiensten zoals gezondheidszorg. Als gevolg van dat geweld is het ook erg moeilijk om een omvattende humanitaire actie op te zetten in de strijd tegen ebola.”

Ebola: een crisis midden in een nog grotere crisis

Het geweld woedt in het oosten van de Democratische Republiek Congo, maar een echte reactie van de plaatselijke autoriteiten en de internationale gemeenschap blijft uit. Wanneer de gezondheidsteams in die regio’s neerstrijken om de epidemie te bestrijden, worden ze geconfronteerd met een bevolking die alle vertrouwen in de overheid kwijt is.


De plaatselijke kerk is een goede plaats om informatie te verspreiden. De mensen komen er regelmatig samen en wanneer een plaatselijke verantwoordelijke het woord neemt, wordt er ook geluisterd. (Noord-Kivu, 2018)

Corinne N’Daw vat de uitzichtloze situatie van de Oost-Congolezen goed samen: “Ebola wekt de aandacht van de internationale gemeenschap, en terecht. De nieuwe gevallen die in Goma zijn opgedoken, illustreren ook hoe hard dat nodig is. Maar de crisis die de regio beleeft, is veel complexer dan dat en wordt grotendeels genegeerd. We moeten absoluut middelen vrijmaken om de miljoenen Congolezen te helpen die  voor het geweld gevlucht zijn.”

De missie van Oxfam: het vertrouwen herwinnen om de ziekte te bestrijden

De gezondheidsteams worden vaak begeleid door agenten of andere veiligheidstroepen. Dat wakkert de onrust bij de bevolking nog meer aan, want de aanwezigheid van gewapende mannen betekent maar zelden goed nieuws. De ziekte wordt dan ook vaak gezien als een voorwendsel om de controle over de dorpen of regio’s over te nemen.

Het is dan ook van essentieel belang dat er (opnieuw) een vertrouwensrelatie wordt opgebouwd met de gemeenschappen die door de epidemie worden bedreigd. De behandelingen mogen dan nog zo doeltreffend zijn, als de mensen geen vertrouwen hebben in de medicijnen of in de organisaties die ze verdelen, kan er geen beterschap komen.


"Wij zijn goed geplaatst om de informatie te verspreiden binnen de gemeenschappen. We kennen de mensen, zij kennen ons” Louise, lid van het preventiecomité, district Mangina (Noord-Kivu, 2018)

Corinne N’Daw: “We moeten absoluut nog meer plaatselijk personeel opleiden en ondersteunen. Dat moet een financiële prioriteit zijn. De lokale gezondheidswerkers moeten beschikken over de vakkennis en het nodige materiaal om hun taak tot een goed einde te kunnen brengen. Als we het vertrouwen van de getroffen gemeenschappen willen herwinnen, moeten we in de eerste plaats lokaal personeel inzetten.”

In de strijd tegen ebola zijn aanzienlijk meer middelen nodig

Oxfam heeft in Ituri en Kivu al meer dan 600.000 mensen geholpen in het kader van de ebola-epidemie. Daarvoor hebben we nauw samengewerkt met de lokale gemeenschappen en hun traditionele leiders.


Ook eenvoudige zaken, zoals regelmatig je handen wassen, helpen om de epidemie een halt toe te roepen. Daarom installeert Oxfam op openbare plekken waterpunten met chloorwater.

Maar als gevolg van de besmettingen die onlangs in Goma zijn opgedoken, en van de algemene toestand in de regio, zijn er aanzienlijk meer middelen nodig. Oxfam wil graag zijn werk in de gemeenschappen uitbreiden. We hebben ook middelen nodig om te voorzien in de basisbehoeften van de mensen: drinkbaar water, voedsel, medisch materiaal en sanitair. Op korte termijn, om de verspreiding van de epidemie tegen te gaan, maar ook op lange termijn, om de gemeenschappen er weer bovenop te helpen.

Doe een gift en steun de strijd tegen ebola