Editors bezoekt vluchtelingenkamp in Servië

10/07/2018

Leden van de Britse rockband Editors hebben een verrassingsbezoek gebracht aan 700 jonge mannen die in een vluchtelingenkamp in Servië wonen. Op uitnodiging van Oxfam aten ze samen en luisterden naar de muziek van een groepje inwoners van het kamp.

Editors-leden Tom Smith, Elliot Williams en Ed Lay namen een dag vrijaf van hun Europese tournee om het Obrenovac-kamp aan de rand van Belgrado te bezoeken. Deze omgebouwde legerkazerne herbergt ongeveer 700 mannelijke migranten, die meestal naar andere Europese landen wilden reizen, maar uiteindelijk maanden tot jaren vast komen te zitten in Servië.

In de drukke kantine van het kamp at de band samen met de vluchtelingen een maaltijd met rijst en groentecurry van Oxfam en haar lokale partner BelgrAID. Ze woonden er ook de repetitie van een muziekgroepje bij.

“Het zijn mensen zoals wij”

Editors over de ervaring:

Tom Smith, zanger en gitarist van Editors: "Deze mensen verlieten hun huizen. Hun leven werd op zijn kop gezet. Zo’n beslissing nemen zonder te weten waar je naartoe gaat of wat er met je gaat gebeuren… Ik kan me niet voorstellen wat dat met een mens, een familie of zijn relatie doet. Muziek is in zo’n situatie niet alleen een welkome afleiding, maar geeft je ook terug een doel. Samen zingen of drummen, ik zou hetzelfde doen in hun plaats.”

Elliot Williams, keyboardspeler: “Ik zou veel mensen deze ervaring gunnen, zodat zij kunnen zien dat je van deze mensen geen schrik moet hebben. Het zijn mensen zoals wij, die de ongelooflijk zware beslissing moesten nemen om hun thuis te verlaten, op zoek naar een betere plek om te leven.”

Jovana Arsenijević, Oxfam-medewerker in Servië, kijkt met een goed gevoel terug op de warme ontmoeting: "De jonge mannen in het kamp waren zo blij en verrast met het bezoek van de rocksterren. Veel bewoners voelen zich depressief en hopeloos omdat ze hun thuis en hun familie missen en zien geen duidelijke toekomst voor zichzelf. Dit bezoek was bijzonder.”

Editors en Oxfam

Editors en Oxfam zijn geen onbekenden voor elkaar. De band zet zich al jaren in voor Oxfam. Zo bezochten de bandleden in september 2016 vluchtelingenkampen in Griekenland. Daar haalden ze de inspiratie voor het nummer Hallelujah (So Low) op hun nieuwe album Violence.

In september 2017 speelde de band nog een exclusief concert ten voordele van Oxfam voor de actie Music For Life van Studio Brussel.Editors toert op dit moment door Europa en zal komende zaterdag (14 juli) in België te zien zijn op TW Classic.

Noot aan de redactie:

  • Editors bracht haar album Violence uit op 9 maart 2018 en toert de hele zomer door Europa. Komende zaterdag (14 juli) speelt de band op TW Classic.
     
  • In juni kondigde het VN-vluchtelingenagentschap aan dat 68,5 miljoen mensen door oorlog of vervolging noodgedwongen hun huizen moesten verlaten.  Oxfam werkt in meer dan 90 landen en biedt levensnoodzakelijke hulp op plaatsen waar vluchtelingen van vluchten of aankomen, waaronder Syrië, Afghanistan, Jordanië, Libanon, Oeganda en Bangladesh.
     
  • Oxfam biedt drie maaltijden per dag aan de inwoners van het Obrenovac-kamp en andere kampen in Servië en zorgde er ook voor o.a. sportmateriaal. De ngo voert campagne voor de rechten van vluchtelingen en migranten. Het Oxfam-rapport uit 2017 A Dangerous Game documenteerde de mishandeling van migranten die Servië verlieten, door grenswachten in Hongarije, Macedonië, Kroatië en Bulgarije.
     
  • Oxfam roept Europese regeringen op om legale routes aan te bieden voor vluchtelingen en andere migranten om op een georganiseerde en veilige manier asiel, werk of studie aan te vragen. De ngo biedt hulp in veel landen waar mensen van vluchten of naartoe vluchten, waaronder Syrië, Afghanistan, Jordanië, Libanon, Oeganda en Bangladesh.
Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter