Educatief materiaal

Als leerkracht wil je je leerlingen graag bewustmaken van wat er gebeurt in de wereld. Zoek je daar lesmateriaal voor dat meteen bruikbaar is? Goed nieuws: we hebben bij Oxfam, samen met onze partnerorganisaties, een aantal lespakketten en spelen ontwikkeld die je kunnen helpen. 

Voedsel, duurzaam consumeren, armoede en ongelijkheid, internationale economie … we bezorgen je graag het nodige materiaal. Je kan het in de klas gebruiken ter voorbereiding van de inleefateliers, maar net zo goed als zelfstandige lesactiviteit.

Inleefatelier - Bolivia

Dankzij het levensechte decor waan je je in Bolivië. Kruip in de huid van een Boliviaan en ontdek de impact van de klimaatverandering op je dagelijkse leven. Laat je stem horen en neem deel aan een internationale klimaattop. Onderhandel mee over efficiënte en duurzame oplossingen voor het klimaat en dus ook jouw persoonlijke toekomst.

Thema:
klimaatverandering, landbouw, toegang tot voedsel, milieu, ecologische voetafdruk, alternatieven
Leeftijd:
vanaf 16 jaar
Werkvorm:
rollenspel, video, debat, onderwijs
Reserveren We raden je aan om de ateliers telefonisch te reserveren via het nummer 02/501.67.12

Inleefatelier - Mondiapolis

Dankzij het levensechte decor kruip je in de huid van een Burkinese katoenteler, een Cambodjaanse kledingarbeidster of een vertegenwoordiger van een multinational. Onderhandel over waardig werk en een eerlijk en duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen.

Thema:
globalisering, waardig werk, natuurlijke rijkdom, consumptie, handel, landbouw, alternatieven
Leeftijd:
vanaf 16 jaar
Werkvorm:
rollenspel, video, debat, onderzoek
Reserveren We raden je aan om de ateliers telefonisch te reserveren via het nummer 02/501.67.12
overval

NEW: Lespakket - De overval waar niemand het over heeft

Het lespakket “De overval waar niemand het over heeft”, gebaseerd op een spectaculair filmpje over een overval op een ziekenhuis. Met deze tool maak je het thema belastingontwijking en de impact ervan op de wereldwijde gezondheidszorg bespreekbaar via concrete oefeningen zoals een quiz, een bewegend debat en video’s. Een actueel thema dat je kan linken aan de coronapandemie.

Thema:
belastingontwijking en eerlijke belastingen, (toegang tot) gezondheidszorg
Leeftijd:
vanaf 15 jaar (voor alle onderwijsvormen)
Werkvorm:
video, quiz, bewegend debat
krijg gelijk

Lesfiche - Krijg gelijk!

10% van de mensen bezit 89% van de rijkdom. En sinds de economische crisis is deze kloof enkel gegroeid. Ontdek hoe we allemaal slachtoffer zijn van deze toenemende ongelijkheid en vooral wat we kunnen doen om het tij te keren.

Thema:
ongelijkheid, armoede, sociale bescherming
Leeftijd:
vanaf 16 jaar (voor alle onderwijsvormen)
Werkvorm:
standpuntenspel, fish bowl debat, video
een wakkere droom

Meditatieve animatie - De grenzen voorbij: een wakkere droom

Daag je leerlingen uit om op een bijzondere manier na te denken over ‘grenzen’. Deze atypische werkvorm is gebaseerd op meditatie en inleving. Aan de hand van een ‘dromerige’ voorleestekst, nodig je je leerlingen uit om associaties te maken en na te denken. Wie heeft recht op vrij verkeer op onze planeet? Waarom? En hoe? Het doel is meer begrip creëren, vooroordelen aan de kant schuiven en ideeën/meningen uitwisselen.
De animatie kan georganiseerd worden in het inleefatelier Bolivia van Oxfam-Solidariteit. De ruimte leent zich hier uitstekend toe.

Thema:
grenzen en migratie
Leeftijd:
vanaf 12 jaar
Werkvorm:
vertellen, debat
globalisering

Animatiefilm - Globalisering in alle staten

De animatiefilm "Globalisering in alle staten" vertelt het verhaal over onze huidige productie- en consumptiewijze en blikt daarbij eerst terug op de geschiedenis. Al sinds eeuwen voeren continenten handel met elkaar, waardoor producten en grondstoffen overal ter wereld te vinden zijn.

Thema:
globalisering, multinationals, internationale instituten
Leeftijd:
vanaf 16 jaar
Werkvorm:
video
thematische fiches

Thematische fiches

Met deze 15 themafiches komt je groep meer te weten over ongelijkheid, klimaatverandering, de rol van multinationals in onze geglobaliseerde wereld, gender, … zonder dat je je verliest in complexe of eindeloze analyses. 15 thema’s om je leerlingen op weg te helpen naar solidair wereldburgerschap. Elk thema illustreert duidelijk de problemen, maar er worden ook oplossingen aangereikt.

Thema's:
ongelijkheid, sociale bescherming, waardig werk, multinationals, eerlijke belastingen, internationale instellingen, natuurlijke rijkdommen, landroof, voedselsoevereiniteit, Bolivia, klimaatonderhandelingen, landbouw, klimaat en vrijhandel, gender, migratie.
Leeftijd:
vanaf 16 jaar
Werkvorm:
lectuur, debat
soloslim of solidair

Educatief spel - Soloslim of solidair

« Soloslim of solidair » is een leerrijk spel over eerlijke handel. De spelers ontdekkken de sociale, ecologische en economische gevolgen van hun consumptiepatroon. Gelukkig kan je de problemen oplossen met duurzame alternatieven waarvoor Oxfam actie voert.

Thema:
consumptie, economie, milieu, mondialisation, globalisering, eerlijke handel, alternatieven
Leeftijd:
vanaf 16 jaar
Werkvorm:
bordspel
cap2030

Animatiespel - Focus 2030: De SDG’s leidraad voor een duurzame toekomst

Focus 2030 is een animatiespel over de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) die de VN tegen 2030 wil gerealiseerd zien. Het spel is bedoeld voor een breed publiek zonder voorkennis en vertrekt vanuit de realiteit van de burger zelf: vanuit wat je al weet, doet of van plan bent. Vervolgens plaatsen de spelers hun dagelijkse, individuele ervaringen in een mondiale, collectieve context (wat ik hier doe, heeft een impact elders). Er zijn verschillende scenario’s mogelijk die variëren in lengte.
Dit spel werd gerealiseerd door Associations21, een platform voor duurzame ontwikkeling. Oxfam-Solidariteit is lid en droeg bij aan de inhoud en het financieren van dit spel.

Thema's:
duurzame ontwikkeling,, SDG’s
Leeftijd:
vanaf 15 jaar
Werkvorm:
17 SDG-kaarten, dobbelstenen en pionnen
voedsel voor je brein

Lespakket - Voedsel voor je brein

Het lespakket 'Voedsel voor je brein' is opgebouwd volgens 3 modules: leren – denken – doen. En bevat verschillende fiches en het nodige lesmateriaal voor een interessante, gevarieerde lessenreeks over voedselsystemen, landbouwmodellen en voeding.

Thema:
familiale en industriële landbouw, voedselsysteem, consumptie, globalisering
Leeftijd:
vanaf 16 jaar
Werkvorm:
video (5min), fotospel, stellingenspel
donutconcept

Presentatie/rapport - Het Donutconcept:
een veilige en rechtvaardige bewegingsruimte voor de mensheid

Met de Donut-economie keert de Britse econome Kate Raworth het economische denken om: daarbij zijn de natuur en de mens niet langer de blinde vlek maar het hart van het systeem. Een frisse blik op onze economie, waarbij niet eeuwige groei maar respect voor de grenzen van mens en milieu centraal staan.

Thema:
circulaire economie, grondstoffen, klimaat, ecologie, waardig werk, ongelijkheid, duurzaamheid, transitie
Leeftijd:
volwassenen
Werkvorm:
lectuur, rapport, presentatie
1 tegen allen

1 tegen allen

11.11.11 daagt jullie uit! De kunst bestaat erin om goed samen te werken. Alleen door samenwerking kan je tot ‘change’ komen en zal de groep de uitdagingen kunnen oplossen. Tijdens het spel maken de jongeren kennis met 11 changemakers. Zo leren ze hoe sterke en krachtige bewegingen en mensen samen de wereld rechtvaardiger en meer solidair maken.

Thema:
changemakers, onrecht
Leeftijd:
vanaf 12 jaar
Werkvorm:
spel geschikt voor binnen én buiten voor groepen van 8 tot 30 personen