Een gevaarlijke verschuiving: Brengt het PPS-vlaggenschip van de IFC het ministerie van Gezondheid in Lesotho tot bankroet?

Publiek-private samenwerkingen in de gezondheidszorg verslinden geld en brengen hoge risico's met zich mee. Dat bewijst ook dit Oxfam-rapport over het Queen 'Mamohato Memorial Hospital in Lesotho. 

Het Queen 'Mamohato Memorial Hospital in Lesotho is gebouwd met geld van een publiek-private samenwerking (PPS). Het is het eerste van zijn soort in een laaginkomensland en het werd al omschreven als de start van een nieuwe tijdperk voor de betrokkenheid van de private sector in de gezondheidszorg in Afrika. 

In ruil daarvoor zit het ministerie van Gezondheid van Lesotho, één van de armste en meest ongelijke landen ter wereld, vast aan een contract van 18 jaar. En dat contract slorpt al meer dan de helft van het volledige gezondheidsbudget van Lesotho op. 

Dit is een gevaarlijke verschuiving van de schaarse publieke middelen, weg van primaire gezondheidszorg in plattelandsgebieden, waar driekwart van de Lesothaanse bevolking woont. 

De publiek-private samenwerking voor het Queen 'Mamohato Memorial Hospital werd ontwikkeld op advies van de International Finance Corporation (IFC), een onderdeel van de Wereldbank. Deze PPS-constructie wordt gezien als het vlaggenschip van de IFC, dat overal in Afrika navolging moet krijgen. 

PPS-constructie in gezondheidszorg heeft grote nadelen

De ervaring in Lesotho ondersteunt internationaal bewijs dat dit doort publiek-private samenwerkingen (PPS) in de gezondheidszorg:

  • verhoogde risico's met zich meebrengen;
  • geld verslinden;
  • én er niet in slagen om een universele en rechtvaardige gezondheidszorg te bevorderen. 

In dit rapport pleit Oxfam ervoor dat de IFC rekenschap moet afleggen voor de slechte kwaliteit van haar advies aan de overheid van Lesotho. De IFC moet ook verantwoorden waarom ze dit PPS-model in de gezondheidszorg internationaal in de markt wil brengen als een succes, ondanks de verspilling van kosten. 

Publicatiedatum: 
07/04/2014
Download (477.85 KB)