Een half miljoen Jemenieten die voor het geweld op de vlucht zijn, moeten naast de honger nu ook een ijskoude winter trotseren

19/12/2018

Bovenop de hongersnood, het ontbreken van geschikt onderdak en onvoldoende brandstof, bereiden de Jemenitische families die hun woonplaats moesten ontvluchten zich nu voor op een harde winter. Om zoveel mogelijk burgers te hulp te komen, roept Oxfam de partijen op om het staakt-het-vuren te respecteren dat vorige week in Zweden werd afgesproken. Tegelijk rekent Oxfam op België om als nieuw lid van de VN Veiligheidsraad een actieve rol te spelen in het nastreven van een politieke oplossing voor het conflict in Jemen. Ondertussen kan iedereen iets bijdragen via een sms-actie binnen de Warmste Week.

Op de vlucht, uitgehongerd en in de kou

In de bergstreken van Jemen daalt de temperatuur tijdens de winter regelmatig onder nul. Bovendien brengt de zuidwestenwind regenbuien mee die tot hevige stortregens en overstromingen kunnen leiden. In die gebieden bivakkeren heel wat van de 530.000 vluchtelingen in geïmproviseerde schuilplaatsen zonder bescherming tegen het onweer. Meer dan 20.000 mensen treden de winter tegemoet in een gebied waar er officieel hongersnood heerst.

“De ijskoude temperaturen riskeren een te grote beproeving te zijn voor families die al met hongersnood te kampen hebben,” zegt Muhsin Siddiquey, directeur van Oxfam in Jemen. “Beeld je eens in te moeten overleven in een tent onder vriestemperaturen en zonder te weten waar je je volgende maaltijd zal vinden. Dat is wat tienduizenden families te wachten staat.”

Staakt-het-vuren garanderen

De oorlogvoerende partijen gingen afgelopen week in Zweden akkoord met een staakt-het-vuren en de terugtrekking van gewapende troepen uit de havenstad Hudaydah. Toch gingen confrontaties, bombardementen en luchtaanvallen er de afgelopen dagen gewoon door.

“Om deze winter zoveel mogelijk burgers hulp te kunnen bieden, is het van vitaal belang dat het staakt-het-vuren gerespecteerd wordt,” vult Muhsin Siddiquey aan. “De internationale gemeenschap kan er niet zomaar van uitgaan dat het in Zweden bekomen akkoord alles zal oplossen. Er moet druk blijven uitgeoefend worden op de oorlogvoerende partijen om hun wapens neer te leggen en tot een vreedzame oplossing te komen.”

“Vanaf 1 januari zetelt België als actief lid binnen de VN Veiligheidsraad,” zegt Catherine De Bock, humanitaire beleidsmedewerker bij Oxfam-Solidariteit. “We rekenen dan ook op een proactieve houding van België om binnen deze raad een politieke oplossing voor de situatie in Jemen na te streven.”

Warmste week

“Ondertussen kan Jemen een politieke oplossing niet gewoon afwachten,” vervolgt Catherine De Bock. “De bevolking heeft nu dringend hulp nodig. De Verenigde Naties hebben Jemen al omschreven als ’s werelds grootste humanitaire crisis.Dat werd ook in België opgemerkt. Binnen het kader van de Warmste Week werden al tientallen acties op poten gezet om de bevolking in Jemen een hart onder de riem te steken. Ook Radio 1 en Rudi Vranckx zetten zich extra in en lanceerden een sms-actie voor Jemen. Een simpele sms ‘Jemen’ naar 4342 kan morgen het verschil maken voor duizenden Jemenieten.”

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter