Een investering in de minderheid: Het project van het IFC (Wereldbank) voor gezondheid in Afrika

Het Health in Africa-initiatief van Wereldbank-lid IFC is in conflict met de welkome inspanningen die de Wereldbank doet voor universele en eerlijke gezondheidszorg en gedeelde welvaart. Dit rapport stelt dat het onwaarschijnlijk is dat Health in Africa, een initiatief van 1 miljard dollar, zorgt voor een betere gezondheid bij mensen in armoede. 

De International Finance Corporation (IFC) is het onderdeel van de Wereldbank dat leningen verstrekt aan de private sector in ontwikkelingslanden. Het Health in Africa-initiatief van het IFC promoot de private gezondheidszorg. 

Het IFC slaag er niet in om te beoordelen welke impact haar Health in Africa-initiatief heeft op mensen die in armoede leven, en daar is geen enkel goed excuus voor te verzinnen. 

In plaats van te investeren in risicovolle oplossingen in de privésector moet de Wereldbank zich richten op steun aan Afrikaanse overheden om hun publieke gezondheidszorg uit te breiden. Publieke gezondheidszorg is een bewezen succesvolle manier om:

  •  wereldwijd miljoenen levens te redden,  

  • de extreme ongelijkheid te verkleinen, 

  • gebruikerskosten in de gezondheidszorg af te schaffen, 

  • en overheden te helpen om hun capaciteiten te versterken, zodat ze de privésector beter kunnen reguleren. 

Publicatiedatum: 
10/09/2014
Download (269.08 KB)