Een jaar na datum hebben overlevenden cycloon Idai nog noodhulp nodig

12/03/2020

Een jaar na de verwoestende doortocht van cycloon Idai op 14 maart 2019 in Mozambique, Malawi en Zimbabwe, waarbij meer dan 1.000 mensen het leven lieten en honderdduizenden zonder dak boven hun hoofd achterbleven, hebben miljoenen overlevenden nog steeds noodhulp nodig. Dat meldt Oxfam vandaag in een nieuw rapport.

100.000 mensen wonen nog steeds in gedeeltelijk verwoeste huizen of in kampen voor intern ontheemden, meldt Oxfam. Wegen, scholen en waterleidingen werden nog steeds niet hersteld. Het rapport toont ook dat in de drie landen samen 9,7 miljoen mensen in voedselonzekerheid leven.

Opvolging van klimaatschokken

De oorzaak van de ramp is de opeenvolging van meerdere klimaatschokken. Voor de passage van cycloon Idai ging de regio al vijf maanden gebukt onder extreme droogte. Zes weken na de ramp werd Mozambique getroffen door een tweede cycloon, Kenneth. Volgens experts van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) stijgt de temperatuur in deze regio in Zuidelijk Afrika twee keer zo snel als in de rest van de wereld. De extreme weersomstandigheden vernielden de gewassen van gezinnen voor wie zelfvoorzienende landbouw van levensbelang is. Miljoenen mensen kampen nog steeds met voedselonzekerheid. "Deze tragedie werd gevoed door de klimaatcrisis. Armoede, ongelijkheid en het onvermogen van nationale regeringen en de internationale gemeenschap om op de noodtoestand te reageren, maakten de situatie alleen maar erger”, zegt  Nellie Nyang’wa, directeur van Oxfam in Zuidelijk Afrika. “Overheden over de hele wereld moeten hun verplichtingen nakomen.”

Humanitaire verplichtingen niet nagekomen

De VN deden een oproep voor 450,2 miljoen dollar aan noodhulp, een bedrag dat uiteindelijk strandde op minder dan de helft. Dit verklaart deels waarom Malawi, Zimbabwe, en vooral Mozambique zoveel moeite hebben om te herstellen van de ramp. Mozambique, een van de armste landen ter wereld, moest 118 miljoen dollar aan schulden aangaan bij het IMF om de wederopbouw te financieren. Dit frappante voorbeeld illustreert waarom Oxfam de armste landen ondersteunt in hun vraag naar nieuwe en aanvullende financiering om het verlies en de schade ten gevolge van de klimaatcrisis te compenseren. Tijdens de laatste klimaattop in Madrid weigerden de rijke landen die verantwoordelijkheid vooralsnog te nemen, brengt Oxfam in herinnering.

Ongelijkheid: een verzwarende factor

Terwijl de rijkste bevolkingsgroepen van de drie landen in Zuidelijk Afrika een beroep kunnen doen op op spaargeld en verzekeringen om de schade veroorzaakt door Idai te herstellen, hebben de armste gemeenschappen het moeilijk hun leven weer op te bouwen. In Malawi bezitten vrouwen slechts 17% van de geregistreerde gronden van het land, terwijl ze 80% van het voedsel produceren dat door huishoudens wordt geconsumeerd. Daardoor kunnen vrouwen die na de cycloon werden gedwongen hun land te verlaten, geen aanspraak maken op schadevergoedingen of vervangpercelen. "De rijke landen, 's werelds grootste vervuilers, moeten gevolg geven aan de humanitaire oproep van de VN. Nationale regeringen moeten lokale gemeenschappen helpen zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering en de ongelijkheid bestrijden die mensen zo kwetsbaar maakt voor rampen”, besluit Nyang’wa.

 

Land: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter