Een jaar na de overeenkomst van Stockholm: Hudaydah nog steeds niet veilig voor de Jemenitische bevolking

12/12/2019

Met naar schatting 80 procent van de bevolking die humanitaire hulp nodig heeft, is Jemen nu al de grootste humanitaire crisis ter wereld. De haven van Hudaydah is het belangrijkste punt voor de import van voedsel, brandstof en medicijnen. Oxfam roept samen met 14 andere organisaties op tot dringende actie.

Eén jaar na het de ondertekening van de Stockholm-akkoorden, vielen er in de havenstad 799 doden en gewonden. Dit is het hoogste aantal in het hele land.

Families blijven wegvluchten van het gevaar: bijna 390.000 Jemenieten zijn dit jaar al uit hun huizen verdreven. De helft van hen kwam slechts drie regio’s; Hajjah, Hudaydah en Al Dhale'e . Ondanks de daling van het geweld in vergelijking met vorig jaar blijven Hudaydah, Sa'adah, Taizz, Al Dhale en Hajjah de gevaarlijkste regio’s voor burgers.

Oxfam en 14 andere hulporganisaties werkzaam in Jemen zijn niet te spreken over het feit dat de Jemenitische bevolking al meer dan vijf jaar lijdt onder een onberekenbare humanitaire crisis die wordt aangewakkerd door het conflict. Burgers betalen de zwaarste prijs: huizen, boerderijen, markten en gezondheidsvoorzieningen werden beschadigd en vernield. De reeds erbarmelijke humanitaire situatie lijkt enkel te verslechteren.

Jemen is de grootste humanitaire crisis ter wereld

“Tien miljoen mensen dreigen te verhongeren en zeven miljoen mensen zijn ondervoed. De strijd en de beperkingen die door de autoriteiten zijn ingesteld, belemmeren onze organisaties om de gemeenschappen in de grootste nood te bereiken,” zegt Catherine De Bock, beleidsmedewerker bij Oxfam Solidariteit.

Het conflict blijft ook de toegang van mensen tot markten en diensten blokkeren en brengt schade toe aan essentiële infrastructuur zoals ziekenhuizen, scholen en watersystemen.

De ondertekening van het Riyadh-akkoord van vorige maand en de algemene deëscalatie van het geweld bieden volgens de hulporganisaties een echte kans om de oorlog te beëindigen. Er moet snel actie ondernomen worden om te vermijden dat het conflict blijft aanslepen.

In hun gezamenlijk statement, roepen de hulporganisaties alle partijen in het conflict, maar ook de VN-Veiligheidsraad en invloedrijke landen, op om samen te werken en de uitvoering van de Stockholmakkoorden te bespoedigen. Ze zien de recente aankondiging om de luchthaven van Sana'a te openen voor medische vluchten alvast als een positief signaal dat voor duizenden zieke Jemenieten toegang tot levensreddende medische zorg kan betekenen.

“Maar de uitvoering van de Stockholm-akkoorden mag geen voorwaarde zijn voor vrede in Jemen,” zegt Catherine De Bock. “Enkel een onmiddellijk nationaal staakt-het-vuren kan de langverwachte vredesbesprekingen veilig te stellen. Wat Jemen het meest nodig heeft, is een einde aan het geweld en een politieke oplossing die rekening houdt met de noden van vrouwen, jongeren en het hele maatschappelijk middenveld.”

Ondertekend door: Action contre la Faim Adventisten Bureau voor noodhulp en ontwikkeling CARE International Deense Vluchtelingenraad Handicap International Islamic Relief Internationaal Reddingscomité Intersos Medecins du Monde Noorse Vluchtelingenraad Oxfam Première Urgence Internationale Saferworld Vision Hope International ZOA

Facts and Figures: - Dit jaar werden in totaal 1.008 burgers gedood door geweld, in vergelijking met 2.049 vorig jaar. - Dit jaar zijn er meer burgers gedood of gewond geraakt door gevechten op de grond dan in de 12 maanden daarvoor. - Meer dan 2.100 gevallen van gewapend conflict hadden sinds de Stockholmakkoorden gevolgen voor de burgers en betekende geen verbetering ten opzichte van de 12 maanden daarvoor. - Een toenemend aantal burgers werd gedood of gewond door explosieve munitie, van 349 mensen die vorig jaar werden gedood of gewond, tot 504 dit jaar al. - 327 incidenten van gewapend conflict hadden in 2019 directe gevolgen voor huizen van burgers, 60 procent van de totale incidenten. De helft van de kinderen en vrouwen die in 2019 het slachtoffer zijn geworden, was het gevolg van dergelijke incidenten. - Meer dan 40 procent van alle incidenten van geweld tegen burgers vond plaats in het district van Hudaydah. Een kwart van alle 3.086 landelijke burgerslachtoffers viel in Hudaydah, gevolgd door de regio van Taiz. - Gegevens en analyses over burgerslachtoffers en de gevolgen voor de civiele infrastructuur werden uitgevoerd door ACAPS en CIMP. Dit zijn open-sourcedata die niet afzonderlijk zijn geverifieerd door de INGO's die hier hebben ondertekend.

Foto's, video's en verhalen van ontheemden: - Foto's van mensen uit Hudaydah zijn hier te vinden. - Verhaal over een gevluchte familie is hier te vinden in het Engels. - Video van een gevluchte familie is hier te vinden.

Voor media-interviews ter plaatse kunt u contact opnemen met: - Michelle Delaney, Noors media-adviseur van de Vluchtelingenraad, michelle.delaney@nrc.no, +47 941 65 579. - Alex Hilliard, CARE Jemen. - Catherine De Bock, humanitair medewerker bij Oxfam België is beschikbaar voor uitleg.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter