explosionbeyrouth
Nieuws9 september 2020

Een maand na de explosie ligt Beiroet nog steeds op apegapen

Voor de ramp leefde ongeveer de helft van de inwoners van Beiroet onder de armoedegrens. Velen waren werkloos geworden als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus. Door de vernietiging van de haven verloren ongeveer 70.000 mannen en vrouwen uit de zwaarst getroffen gebieden hun baan. Ze durven nauwelijks hopen op een terugkeer naar het normale.

"Een deur kost twee maanden salaris"

Hanaa, een moeder van drie kinderen, zag hoe haar huis zwaar beschadigd werd door de ontploffing. Ze blijft er wonen bij gebrek aan een betere plek. “Er was een enorme knal ... De kamer was gevuld met rook”, herinnert ze zich. “We werden bedolven onder glas en brokstukken. Nu ben ik de hele tijd bang dat de muren zullen instorten. We hebben de ramen met plastic bekleed en een geïmproviseerde deur gemaakt van houten platen. De winter komt eraan. Hoe gaan we de regen en de kou buiten houden?"

Hanaa shows the broken window in her bedroom

Voor veel gezinnen zal de wederopbouw erg moeilijk zijn. Ze kunnen de reparaties gewoon niet betalen. “De prijs van basismateriaal is onbetaalbaar geworden”, legt Bachir Ayoub uit, beleidsmedewerker van Oxfam Libanon. “Het minimumloon bedraagt ongeveer 450 dollar per maand terwijl een nieuw raam nu 500 dollar kost en een deur twee keer zoveel. Gezinnen zoals dat van Hanaa hebben dringend hulp nodig om van de ramp te herstellen en hun leven weer op te bouwen."

Lichamelijke en mentale letsels

Volgens Celine El Kik, maatschappelijk werkster bij de Oxfam-partnervereniging KAFA ("Genoeg" in het Arabisch), zullen de psychologische gevolgen van de ramp nog lang nazinderen nadat de fysieke wonden geheeld zijn.

"De havenexplosie trof iedereen, maar was extra hard voor vrouwen en kwetsbare mensen", meent ze. “De toenemende ongelijkheden voor vluchtelingen, ouderen, gastarbeiders en leden van de LBGTQ+-gemeenschap zullen alleen maar erger worden."

“We hebben al onderzocht wie kwetsbaar is en hulp nodig heeft zodat we hen kunnen contacteren”, vervolgt Céline. “We voorzien hen van voedsel- en hygiëneproducten maar bieden hen ook essentiële psychologische ondersteuning aan."

De havenexplosie trof iedereen, maar was extra hard voor vrouwen en kwetsbare mensen.

Oxfam's werk in Beiroet

Dankzij de vrijgevigheid van onze schenkers hebben we samen met onze Libanese partners meteen na de explosie noodhulp opgestart. Elf Oxfam-partnerverenigingen zorgen voor:

  • Verdeling van voedselpakketten.
  • Psychologische hulp voor slachtoffers.
  • Bescherming van vrouwen en meisjes die bijzonder kwetsbaar zijn in de tijdelijke kampen.
  • Verdeling van cash geld en/of bouwmateriaal (dekzeilen, planken, enz.).
  • De steun aan kleine handelaars en onzekere werknemers.

Beiroet - en Libanon in het algemeen - zal maanden, zo niet jaren nodig hebben om de menselijke en economische gevolgen van deze ramp te boven te komen. Vooral omdat het land al verzwakt was door een ongekende economische crisis en het coronavirus. Na de eerste noodhulp zullen wij het werk verderzetten dat we er al jaren doen om de mensen structureel te steunen.

Group 1087 Group 1086 Group 1078 Path 996 Path 997 Path 998 Path 999 Path 1000 Path 1001 Path 1002 Path 1003 Ellipse 174

Steun ons in Libanon

Rechts