Een voedselvoorraadcentrum voor de Sahrawi-vluchtelingen

16/07/2014

In juni 2014 zijn we gestart met een nieuw project in de Sahrawi-vluchtelingenkampen: een voedselvoorraadcentrum. Oxfam is er actief sinds 1975. Ons humanitair programma, dat uitgevoerd wordt met lokale partners en gefinancierd wordt door de Europese Unie, legt de nadruk op voedselveiligheid.

Sinds 1975 is de Westelijke Sahara officieel een ‘niet-autonoom gebied dat een dekolonisatieproces doormaakt’. Het wordt opgeëist door Marokko enerzijds en anderzijds door het Frente POLISARIO, dat de Sahrawi-bevolking vertegenwoordigt en strijdt voor haar zelfbeschikking. Het Frente POLISARIO heeft een overheid in ballingschap opgericht. Na bijna 40 jaar is het conflict nog steeds uitzichtloos en woont een groot deel van de Sahrawi-bevolking in vluchtelingenkampen in het zuiden van Algerije.

8 koelcellen voor betere voeding

In de kampen richt Oxfam zich op de verdeling van verse voedingswaren (aardappelen, tomaten, uien…). Die vullen het basisvoedsel aan dat verdeeld wordt door het Wereldvoedselprogramma. De verse producten leggen één keer per maand bijna 2000 kilometer af, in vrachtwagens, van het noorden van Algerije naar de vluchtelingenkampen in het zuiden van het land. Wanneer ze in de kampen aangekomen waren, moesten die voedingsmiddelen tot voor kort onmiddellijk verdeeld worden. De families moesten alles zelf bewaren. Maar slechts weinig families beschikken over een koelkast, en in de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot meer dan 50 graden. In zo’n omstandigheden verloren de verse groenten veel van hun voedingswaarde.

Eén van onze medewerkers opperde daarom anderhalf jaar geleden het idee om de verdeling in twee keer te doen. Om dat te doen moest er een voedselvoorraadcentrum opgericht worden. Het gaat om een samenwerking tussen Oxfam en het Sahrawi-Rode Halve Maan. Op 15 juni 2014 werd dit voedselvoorraadcentrum opgericht in Rabouni, in de Sahrawi-vluchtelingenkampen. Het is 900 m² groot en telt 8 koelcellen. De voedingsmiddelen kunnen hier bewaard worden in optimale omstandigheden en er kunnen verschillende verdelingen per maand georganiseerd worden. Dit maakt het ook mogelijk om het gamma van levensmiddelen verder uit te breiden en seizoensproducten en er zullen seizoensproducten gekocht kunnen worden.

Versterking van de capaciteiten en beter contact met de mensen

Vandaag werken in het voedselvoorraadcentrum 25 mensen. Het is een uitdaging om het goed te doen draaien, zegt Djawad Boukheddami, de projectverantwoordelijke van Oxfam. "De verdeling vanaf het voedselvoorraadcentrum heeft ons enorm veel inspanningen gekost. We hadden verschillende competenties nodig. We moeten de leveringen en het transport beheren. Ook de voorraadplaats zelf – voornamelijk de koelcellen, het bewaren van de producten en de goederenverplaatsingen- vraagt een goed beheer. Dat gaat allemaal gepaard met een nieuwe manier van werken. Maar het blijft een enorme vooruitgang op lange termijn."

De kwaliteit van de verdeelde producten is verbeterd, en dat is niet het enige voordeel van het voedselvoorraadcentrum. Dankzij het centrum is er een beter contact tussen de werkgroepen en de bevolking, en dat is een troef: "We verdelen het voedsel verdelen vanaf het centrum, in de vluchtelingenkampen zelf. Daardoor kunnen we ons werk beter doen. Van het begin tot het einde van de keten staan we constant in contact met de bevolking. Dit geldt zowel voor sensibiliseringsvergaderingen als voor voorlichtingsbijeenkomsten, maar ook voor de verdeling zelf. We kunnen de positieve en de negatieve reacties bij de bevolking beter evalueren, zodat we sneller en efficiënter kunnen handelen."

Bekijk ook de video van onze acties in de Westelijke Sahara (Engels) :