Een waarschuwing: De reële kost van besparingen en ongelijkheid in Europa

De Europese besparingsmaatregelen hebben de mechanismen afgebroken die ongelijkheid beperken en rechtvaardige groei toelaten. 

Ongelijkheid en armoede stijgen opnieuw. Europa staat tegenover een verloren decennium. 15 tot 20 miljoen mensen extra, over heel Europa, komen tegen 2015 mogelijk in armoede terecht als de besparingsmaatregelen worden voortgezet. Dat staat vast, want dit soort beleid is eerder - zonder succes - uitgeprobeerd. 

De huidige besparingsmaatregelen in Europa vertonen een opvallende gelijkenis met de rampzalige structurele aanpassingsmaatregelen die opgelegd werden in Latijns-Amerika, Zuid-Oost-Azië en in Afrika ten zuiden van de Sahara, in de jaren 80 en 90. 

Het toenmalige beleid was een fiasco: het was een medicijn dat voor genezing moest zorgen door de patiënt te doden. Dit mag niet opnieuw gebeuren. 

Oxfam roept de overheden in Europa op om zich af te keren van maatregelen om te besparen. In de plaats moeten de Europese landen kiezen voor inclusieve groei, die betere resultaten heeft voor mensen, gemeenschappen en voor het milieu. 

Professor Joseph Stiglitz over dit Oxfam-rapport: 

Dit rapport doet een belangrijke bijdrage aan het vaststellen van de hoge kosten, op lange termijn, van deze slecht ontworpen beleidsmaatregelen. 

Publicatiedatum: 
12/09/2013
Download (557.57 KB)
Thema: