El Niño in 2016: 60 miljoen slachtoffers

04/03/2016

Minstens 60 miljoen mensen zullen in 2016 te lijden krijgen onder honger en armoede als gevolg van droogtes en mislukte oogsten, veroorzaakt door El Niño. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam heeft de impact van El Niño in kaart gebracht en stelt dat de armste landen veruit het zwaarst getroffen worden.

Oxfam werkt wereldwijd in meer dan 90 landen, vaak ook met lokale boerenorganisaties. De ngo heeft dus een goed zicht op de effecten van een globaal weerfenomeen zoals El Niño. Het onderzoek, dat ter beschikking is via een digitale kaart, geeft een inkijk in de impact van El Niño in 19 landen in Latijns-Amerika, Azië en Afrika.

In Ethiopië hebben 10,2 miljoen mensen te maken met acute voedselonzekerheid en behoefte aan internationale hulp – bovenop de 8 miljoen mensen die al hulp krijgen van het nationale programma van de overheid. In andere delen van de Hoorn en in de regio Oost-Afrika, in Somalië, Eritrea, Djibouti en Zuid-Sudan, hebben nog eens bijna 12 miljoen mensen te maken met voedselonzekerheid. In zuidelijk Afrika kampen 28 miljoen mensen met voedselonzekerheid. Daarvan woont bijna de helft in Zuid-Afrika, waar de regering de situatie nog onder controle heeft.

Gemeenschappen in de 'droge corridor' van Midden-Amerika, met name in Guatemala, Nicaragua, Honduras en El Salvador, kampen met een van de ergste droogten sinds tientallen jaren. Daar is het naar schatting voor zo’n 3,5 miljoen mensen heel moeilijk om aan voedsel te komen. Daarnaast lopen zo’n 4,7 miljoen mensen in 13 landen in de Stille Oceaan een risico door droogte, cyclonen en grillige regenval.

Deze landen hebben alvast met elkaar gemeen dat, ondanks alle inspanningen, de meeste overheden volledig overweldigd zijn. Vooral landbouw, watervoorraden en voedselproductie zijn zwaar getroffen.

Pieter De Schepper, humanitair coördinator bij Oxfam-Solidariteit:

“El Niño is als een trein die ontspoort, maar dan in slow motion. Iedereen heeft dit zien aankomen. Ook Oxfam heeft meermaals aan de alarmbel getrokken. Er zijn wel degelijk voorbereidingen getroffen, maar de schaal van de impact overtreft alles. El Niño treft in de eerste plaats boeren in ontwikkelingslanden, die afhankelijk zijn van de oogst voor hun inkomen en hun eigen voeding. Het feit dat zij vaak al arm zijn en af te rekenen krijgen met de effecten van klimaatverandering, maakt hen extra kwetsbaar. Je kan dus wel zeggen dat El Niño discrimineert tussen arm en rijk.”

Het is nog niet te laat om te helpen, maar dan moet de internationale gemeenschap dringend een tandje bijsteken. Er is meer geld nodig voor de dringende humanitaire noden, maar het is ook hoog tijd om beloftes in te lossen over de aanpak van klimaatverandering, met inbegrip van ambitieuze klimaatfinanciering. Getroffen gemeenschappen hebben nu een reddingsboei nodig, tenminste tot de oogsten normaliseren en voedselzekerheid opnieuw gegarandeerd is.

Extra

 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter