En dan nu: (klimaat)actie!

22/09/2014

Klimaatrampen hebben de wereld al bijna 500 miljard dollar gekost sinds de laatste, mislukte top in Kopenhagen. Het voorbije weekend kwamen in 160 landen miljoenen mensen op straat om maatregelen te eisen, ook in Brussel. Morgen kunnen wereldleiders in New York tonen dat ze geluisterd hebben.

De kosten van weerrampen zijn in de vijf jaar na de laatste bijeenkomst van wereldleiders om over klimaatverandering te praten, tot bijna 500 miljard dollar opgelopen – drie keer zoveel als het totaal over de jaren 1970, waarschuwt Oxfam vandaag.

Sinds 2009 zijn ruim 650 miljoen mensen getroffen en ruim 112.000 levens verloren als gevolg van klimaatgerelateerde rampen, zegt Oxfam. Sindsdien heeft elk jaar in de top tien van duurste jaren gestaan. Arme mensen worden als eerste en het hardst door klimaatverandering getroffen. Levensonderhoud en oogsten zijn vernield, waardoor voedselprijzen stijgen en miljoenen honger lijden. De Aarde is nu op weg naar een opwarming van 4 graden tegen het einde van deze eeuw. Met als gevolg dat breed verspreide klimaatverwoesting en honger vaststaan.

De Ban Ki-Moon Klimaattop, die aanstaande dinsdag 23 september gehouden wordt, is bedoeld om wereldwijd actie tegen klimaatverandering aan te moedigen. Maar ondanks het initiatief van de VN-Secretaris, wordt van wereldleiders weinig nieuws verwacht. Er zijn een paar veelbelovende plannen vanuit de particuliere sector, maar Oxfam verwacht dat de private sector uiteindelijk te weinig ambitie zal tonen; deze plannen kunnen onmogelijk de plaats innemen van overheidsmaatregelen.

Het voorbije weekend kwamen miljoenen mensen op straat als deel van de wereldwijde #PeoplesClimateMarch. In totaal werden er 2600 betogingen georganiseerd in 160 landen. Ook in Brussel was de opkomst groter dan verwacht: tussen de 1000 en 2000 deelnemers eisten concrete actie van onze politici. Oxfam-klimaatexperte Brigitte Gloire was erbij:

“Wereldleiders gedragen zich alsof er geen haast is, maar uiteindelijke spelen zij met mensenlevens. Klimaatverandering vindt nu plaats, eist levens en laat steeds meer mensen honger lijden. De kosten rijzen de pan uit, en verder dralen zal de situatie alleen maar erger maken.”

De politieke beloftes uit 2009 zijn niet waargemaakt. Slechts heel weinig landen hebben effectief toegezegd hun bijdragen op te schroeven. Oxfam verwacht dat op zijn best slechts 16 tot 17 miljard dollar per jaar ter beschikking komt, maar deze bedragen dalen tot 8 of 9 miljard wanneer rekening wordt gehouden met creatief boekhouden. Het Groene Klimaatfonds, bedoeld om deze fondsen te kanaliseren, heeft tot nu toe slechts 1,1 miljard dollar ontvangen, van de 15 miljard die volgens Oxfam nodig zijn om het fonds echt van de grond te krijgen.

“België doet niet veel beter”, aldus Brigitte Gloire. “Ondanks de belofte van ons land in Kopenhagen om 150 miljoen euro vrij te maken tussen 2010 en 2012, is slechts 91 miljoen effectief gestort. Van de engagementen die vorig jaar in Polen zijn aangegaan, is enkel het Brussels Gewest zijn belofte nagekomen.”

De Belgische regering kan veel beter doen, en volgende maatregelen nemen :

  • een pakket nieuwe en meer ambitieuze energie-maatregelen met het perspectief van 2030: 55% minder broeikasgassen, 45% hernieuwbare energie en 40% minder energieverbruik
  • de stopzetting van de overheidssubsidies aan fossiele brandstoffen
  • de keuze voor échte duurzame opties, en geen ‘valse oplossingen’ zoals de biobrandstoffen, emissiehandel of kernenergie die door machtige lobby’s naar voren geschoven worden

Internationaal moet een temperatuurstijging van maximaal 2 graden opnieuw het doel worden. Klimaatfinanciering moet tegen 2020 het doel van 100 miljard dollar bereiken, en het Groene Klimaatfonds moet de komende drie jaar op 15 miljard dollar extra kunnen rekenen.

Extra

  • Een gedetailleerde briefing over de context van de top vindt u in bijlage
  • Volgens gegevens van EM-DAT bedraagt de totale schade in 2010, 2011, 2012, 2013 en 491.827.336.000 dollar in prijzen van 2013. Voor het hele decennium 1970-79 was dit 160 miljard in prijzen van 213. De gegevens zijn van het Centre for Research on the Epidemiology of Disasters (CRDD) van de Universiteit van Leuven (www.emdat.be) waarbij gekeken wordt de volgende weerrampen: droogte, extreme temperaturen, bosbranden, stormen, overstromingen en aardverschuivingen. Alle kosten werden geconverteerd naar constante prijzen in 2013, met behulp van data van http://oregonstate.edu/cla/polisci/download-conversion-factors. Kosten zijn sinds 1970 gestegen door meer extreem weer, verbeteringen de rapportage van weerrampen, en door groei van de bevolking en van goederen die aan extreem weer worden blootgesteld.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter