EU-voorstel om overwinsten te belasten cruciaal en mag zich niet beperken tot energiebedrijven

08/03/2022

Deze eenmalige belasting zou de extra winsten moeten opvangen die tijdens de recente stijging van de gasprijzen zijn gemaakt.

In een reactie verklaarde Chiara Putaturo, belastingdeskundige van Oxfam EU:

"In deze tijden van crisis worden steeds meer mensen in armoede geduwd terwijl grote bedrijven uitzonderlijke winsten opstrijken. Het voorstel van de EU om een belasting op overwinsten in te voeren, zal de broodnodige middelen opleveren om de klimaatcrisis te bestrijden en consumenten te beschermen tegen hoge energierekeningen. Deze belasting moet echter niet alleen voor energiebedrijven gelden, maar voor alle bedrijven die van de pandemie profiteren, zoals grote farma, - en techreuzen."

Noot voor de redactie:

- Oxfam beleidsmedewerkers zijn beschikbaar voor commentaar in het Engels en Frans.

- In november 2021 schatte de People Vaccine Alliance, waar Oxfam deel van uitmaakt, dat Pfizer, BioNTech en Moderna in 2021 samen een winst vóór belastingen van 34 miljard dollar zullen maken. De monopolies van deze bedrijven hebben tijdens de pandemie vijf nieuwe miljardairs voortgebracht, met een gecombineerd nettovermogen van 35,1 miljard dollar.

- In september 2020 schatte Oxfam dat een tijdelijke belasting op de overwinsten van de 32 mondiale ondernemingen die tijdens de pandemie het meest hebben geprofiteerd, in 2020 104 miljard dollar had kunnen opleveren, genoeg om alle werknemers werkloosheidsbescherming te bieden en alle kinderen en ouderen in kwetsbare landen financieel te ondersteunen. De vijf "GAFAM"-techbedrijven (Google, Apple, Facebook, en Amazon en Microsoft) waren in september 2020 alleen al goed voor 46 miljard dollar aan uitzonderlijke pandemiewinsten.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter