Epidemie dreigt bij gebrek aan zuiver water

16/03/2015

Na de ravage die cylcoon Pam aanrichtte in Vanuatu, dreigt nu een tweede ramp voor de inwoners. Ziekten dreigen de kop op te steken door gebrek aan zuiver water. De nood aan sanitaire voorzieningen en hygiënemateriaal is enorm. Dat zeggen de medewerkers van Oxfam, die ter plaatse zijn met een eerste lading hulpgoederen.

Colin Collett Van Rooyen, Oxfam-directeur in Vanuatu :

« Er is geen elektriciteit, geen stromend water en geen weg naar buiten. Meer dan 100.000 mensen zijn dakloos, alle scholen zijn verwoest, de opvangcentra zitten vol en de gezondheidszorg ligt plat. De omvang van de ramp is compleet ongezien in deze regio. De inwoners van Vanuatu zullen heel wat hulp nodig hebben om hun bestaan terug op te bouwen."

Zuiver water, sanitaire voorzieningen en hygiëne-kits zijn de meest dringende behoeften voor de daklozen, maar net zo goed voor de slachtoffers die in opvangcentra verblijven. Er zijn immers veel te weinig toiletten voor alle mensen die op de vlucht zijn geslagen.

Maandagmiddag zijn Oxfam-hulpverleners gearriveerd op Vanuatu, aan boord van een vliegtuig met 17,5 ton noodhulpgoederen. Nog veel meer hulp wordt klaar gemaakt om de meest dringende noden aan te pakken, tenmidden de ravage die cycloon Pam achter liet. De precieze omvang van de ramp wordt nog in kaart wordt gebracht. Maar liefst 250.000 mensen zouden getroffen kunnen zijn.

Ook in België lanceert Oxfam een oproep voor hulp. Giften zijn welkom op het rekeningnummer BE37 0000 000 2828 met vermelding « 9131 = BELCA000 ».

Extra

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter