“Erger dan doodgaan”

09/07/2015
 
De Verenigde Naties kondigden vanochtend aan dat er nu officieel 4 miljoen Syriërs de oorlog in hun land ontvlucht zijn.  Oxfam levert ter plaatse humanitaire hulp en ziet de vluchtelingenstroom nog dagelijks toenemen. 
 
“Erger dan doodgaan”. Zo omschrijven sommige van de nu 4 miljoen Syrische vluchtelingen in de buurlanden hun ervaring: je hele hebben en houden zien sneuvelen onder raketaanvallen en bommen, terwijl je eindeloos wacht op hulp die nooit zal komen.
 
Liesbeth Goossens, beleidsmedewerker humanitaire hulp bij Oxfam-Solidariteit:
 “Het aantal mensen op de vlucht voor deze brutale oorlog, zien we bij Oxfam dagelijks toenemen. De meesten hebben enkel een pakketje kleding op hun rug. Miljoenen anderen zitten als ratten in de val, nu de buurlanden van Syrië hun grenzen steeds meer sluiten onder druk van de vluchtelingencrisis. Het wereldwijde antwoord op die crisis bestaat uit onvoldoende hulp, een beperkt aanbod aan opvangplaatsen voor de meest kwetsbare vluchtelingen, en een beschamend zwakke poging om de strijdende partijen rond de onderhandelingstafel te brengen. Als we willen vermijden dat nog veel meer Syriërs hun thuis moeten ontvluchten en hun geloof in de mensheid willen herstellen, dan moet daar nu iets aan veranderen.”
 
“Overheden moeten alvast beginnen met méér middelen toe te zeggen voor de huidige noodhulpoperatie, die 7.6 miljard euro kost. Ze moeten ook méér investeren in gezondheidszorg en onderwijs voor de landen die de 4 miljoen vluchtelingen opvangen. Zelfs dát niet doen, betekent dat we de Syrische vluchtelingen – en de arme gemeenschappen die hen opvangen - moedwillig in de steek laten.”  

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter