Ernstig klimaatbeleid = waardig werk

07/10/2014

Besparen op sociaal en ecologisch beleid is een vergissing. Want zonder een goed klimaatbeleid is waardig werk een illusie voor de 1,2 miljard mensen die in extreme armoede leven.

Vandaag, 7 oktober, is de internationale Dag voor Waardig Werk. Over de hele wereld voeren leden van het Internationaal Vakverbond actie voor waardig werk, waarbij mensen in goede omstandigheden en aan een leefbaar loon kunnen werken.

Waardig werk is alleen mogelijk wanneer landen ook een goed klimaatbeleid voeren, vinden de leden van de Belgische Coalitie Waardig Werk* en de Klimaatcoalitie (waaronder Oxfam-Solidariteit). Klimaat en waardig werk voor de 1,2 miljard mensen die in extreme armoede leven, hangen onlosmakelijk samen. Over de hele wereld zijn 22 miljoen mensen op de vlucht door de klimaatverandering (drie keer meer dan er op de vlucht zijn voor oorlog). Die klimaatvluchtelingen zijn hun werk en inkomen kwijt.

Dumpingloon

Veel werknemers, bij ons én in landen in het Zuiden, moeten werken aan een dumpingloon en in slechte werkomstandigheden. Grote multinationals spelen landen overal ter wereld tegen elkaar uit, om te kunnen produceren op de plek waar het laagste loon en de minste veiligheidsregels gelden. De Coalitie Waardig Werk wil dat politici die sociale dumping aanpakken.

De Klimaatcoalitie en de Coalitie Waardig Werk vragen vandaag in een open brief aan de toekomstige Belgische regering om niet te besparen op klimaatbeleid. “Het is een vergissing om alleen in te zetten op besparen en om te knippen in sociaal en ecologisch beleid. Inzetten op een klimaatbeleid is een kwestie van keuzes durven maken.” Een ernstig investeringsplan voor klimaatbeleid kan in België bovendien voor 60.000 groene jobs zorgen.

In België

“Ons land moet zijn verantwoordelijkheid nemen ten opzichte van de landen in het Zuiden die zwaarst getroffen worden door de klimaatverandering”, vindt ook Oxfam-Solidariteit. België komt al verschillende jaren haar beloftes voor klimaatfinanciering niet na. Voor 2014 ligt er zelfs geen concreet engagement op tafel. “De Belgische overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van werknemers bij ons, en zij die produceren voor ons. Een klimaatbeleid en een sociaal beleid gaan hand in hand.”

*de Coalitie Waardig Werk is een Belgisch netwerk van vakbonden en ngo’s die de wereldwijde toepassing van de fundamentele arbeidsrechten verdedigen en schendingen aanklagen