“EU-parlement toont tanden aan multinationals”

08/07/2015

Het Europees Parlement heeft ingestemd met wetgeving die grote bedrijven verplicht om hun winsten en de belasting die ze betalen, publiek bekend te maken in het land waar ze werken. Een moedige beslissing, volgens ontwikkelingsorganisatie Oxfam.

Oxfam pleit al jaren voor een eerlijker belastingssysteem, als onderdeel van de strijd tegen ongelijkheid en armoede.

Xavier Declercq, directeur beleidswerk bij Oxfam-Solidariteit:

“Door multinationals te verplichten om hun winsten en belasting publiek bekend te maken in de landen waar ze werken, toont het Parlement zich een ware verdediger van méér transparantie inzake belastingen. Bedrijven zullen verantwoordelijk gehouden worden voor hun eerlijk aandeel in de belastingen, betaald op de juiste plaatsen. Dat legt de grondslag voor een eerlijke belastingssysteem, waarvan burgers in Europa en daarbuiten de vruchten zullen plukken.”

“Door haar stem voor meer openheid inzake bedrijfsbelasting, geeft het EU-parlement een signaal aan de lidstaten dat het tijd is om een einde te maken aan de voorkeursbehandeling die grote bedrijven lang genoten hebben, en die gewone mensen miljarden euro’s kost. Het is nu aan de lidstaten om de regelgeving in de praktijk te brengen en het vertrouwen van de Europese burgers te herstellen.”

Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter