Eva Smets nieuwe algemeen directeur Oxfam-Solidariteit vanaf april 2018

07/12/2017

Eva Smets wordt de nieuwe algemeen directeur van Oxfam-Solidariteit. Zij volgt in april 2018 Stefaan Declercq op, die na 22 jaar aan het roer van Oxfam-Solidariteit de fakkel doorgeeft.

Eva Smets heeft reeds een indrukwekkend parcours afgelegd. Zij is van opleiding Europees master in mensenrechten en democratisering. Ook heeft ze een professioneel certificaat in internationaal humanitair recht en beleid en in ngo-management behaald. De voorbije acht jaar  werkte zij als uitvoerend directeur van Watchlist on Children and Armed Conflict in New York. Daarnaast heeft zij ervaring met advocacy en lobbying in Genève, Brussel, Londen en Washington voor de Verenigde Naties. Ook heeft zij zeven jaar ervaring in humanitaire lobbying in DR Congo (deels voor Oxfam Groot-Brittannië), Oeganda en Kenia voor ngo’s als Oxfam en CARE. Voorts heeft zij vrijwilligerswerk gedaan als projectsupervisor in een centrum voor kinderen van Unicef in Brazilië.

“Mijn werkervaring binnen ngo’s heeft me gemotiveerd om in Afrika, Latijns- en Noord-Amerika te gaan wonen”, zegt Eva Smets. “In Centraal-Afrika was ik getuige van verschrikkelijke conflicten in DR Congo, Oeganda en Soedan. Deze ervaringen hebben me de dagelijkse realiteit van internationale samenwerking getoond, maar ook het belang van internationale solidariteit. Ik geloof dat Oxfam als organisatie nu klaar is om de aard en de omvang van de wereldwijde uitdagingen van vandaag aan te pakken.”

Opvolger van Stefaan Declercq

Eva Smets volgt Stefaan Declercq op, die heel zijn professionele leven gewijd heeft aan de waarden en de strijd van Oxfam-Solidariteit. Hij begon hier in de jaren zeventig als vrijwilliger, iets wat hij 8 jaar volhield. 38 jaar geleden trad hij in vaste dienst en 22 jaar lang stond hij aan het roer van Oxfam-Solidariteit.

“Het was een zeer moeilijke beslissing om te stoppen”, zegt Stefaan Declercq, die na het aantreden van Eva Smets met pensioen gaat. “Oxfam was een beetje mijn tweede huid geworden.”

“Ik laat Oxfam-Solidariteit in goede staat en op een goed moment achter. Zoals je je kunt voorstellen is de job van algemeen directeur niet gemakkelijk. De voorbije 22 jaar zijn zeer intens geweest. Ik kijk met veel plezier terug op mijn jaren bij Oxfam-Solidariteit, waar ik van mijn passies mijn job kon maken. Dat is niet iedereen gegund. Het is nu echter tijd om een pauze te nemen en het werk over te dragen aan de volgende generatie”, zegt Stefaan Declercq.

In al die jaren dat Stefaan Declercq aan het hoofd stond van Oxfam-Solidariteit is de organisatie serieus gegroeid, iets waar hij zelf ook fier over is. Oxfam evolueerde van een 40-tal medewerkers in ’96 naar nu zo’n 200 toegewijde medewerkers en meer dan 1.800 vrijwilligers. De private fondsenwerving verzevenvoudigde wat de onafhankelijkheid van subsidies van de organisatie erg versterkte. Oxfam-Solidariteit heeft vooral ook meer impact en slagkracht gewonnen bij de politieke en economische beleidsmakers in het land en op internationaal vlak.

Oxfam-in-België is bovendien een van de belangrijke spelers geworden binnen de internationale Confederatie Oxfam. Deze Confederatie draagt bij aan ontwikkelingsprogramma’s, humanitaire programma’s, en lobby- en campagnewerk in meer dan 90 landen wereldwijd. In België is Oxfam-Solidariteit gekend voor zijn 50 tweedehandswinkels, publiekscampagnes en thema’s als klimaatverandering, fiscale gelijkheid en migratie. Bij elk van deze strijdpunten hebben Stefaan en Oxfam-Solidariteit maar een doel voor ogen: de ongelijkheid die aan de basis ligt van de armoede uitroeien.

Noot aan de redactie

  • Hier vind je foto’s van Eva Smets en Stefaan Declercq.
  • Stefaan Declercq is beschikbaar voor interviews.
  • Oxfam-Solidariteit maakt deel uit van Oxfam-in-België dat lid is van de internationale confederatie Oxfam. We voeren overal ter wereld campagne om publiek en beleidsmakers te sensibiliseren en beïnvloeden. In België maakt Oxfam-Solidariteit overheid, bedrijven en het publiek warm voor ontwikkelingsprojecten en noodhulp in crisissituaties. Onze Belgische zusterorganisaties Oxfam-Wereldwinkels en Oxfam-Magasins du monde staan voor fairtrade (eerlijke handel) en bieden in hun winkels een groot assortiment producten aan.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter