Excess Profit rulings : Belgische fiscus geconfronteerd met haar verantwoordelijkheden

11/01/2016

Oxfam-Solidariteit verwelkomt de aankondiging van Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, waarin de “excess profit rulings” (een vorm van fiscale rulings) die België aan 35 multinationals toekende, als illegaal bestempeld worden. Deze “excess profit rulings” bieden multinationals de mogelijkheid om hun fiscale bijdrage met 50 tot 90% te verminderen. De ontwikkelingsorganisatie, die campagne voert voor meer fiscale rechtvaardigheid, hoopt dat de minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, geen beroep aantekent tegen deze beslissing onder het mom de Belgische fiscale competitiviteit te beschermen, maar dat hij de 700 miljoen euro terugvordert van de 35 betrokken ondernemingen.

Xavier Declercq, directeur beleidswerk van bij Oxfam-Solidariteit :

"We zijn verheugd over de enorme hoeveelheid werk die Europese Commissie verricht heeft in haar onderzoek naar de legitimiteit van dergelijke fiscale regelingen. Het wordt tijd dat multinationals, net zoals elke burger en elke kleine onderneming, een eerlijke fiscale bijdrage leveren om de publieke diensten en de sociale bescherming te financieren."

"Belastingontwijking door ondernemingen is een wereldwijd probleem dat de ontwikkelingslanden zwaar treft : zij verliezen volgens de VN elk jaar 100 miljard dollar. Het is tijd om een einde te maken aan dit fiscaal onrecht en ondernemingen te dwingen om hun belastingen te betalen daar waar hun eigenlijke economische activiteit plaatsvindt. Transparantie over belastingregelingen voor ondernemingen is hiertoe cruciaal. Deze moet bereikt worden door het verplicht te maken om informatie te publiceren over de belastingen die zij betalen in alle landen waar zij actief zijn door middel van “country-by-country reporting”. Bovendien moeten alle “tax rulings” zoals deze die vandaag aangeklaagd worden, toegankelijk zijn voor het publiek om een licht te werpen op hun mogelijke onwettigheid.”

Perscontact
Wouter Fransen
0479 67 28 28
Hoofd communicatie

Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter