Explosie in Beiroet: zo helpen wij

17/08/2020

Op 4 augustus werd de Libanese hoofdstad Beiroet opgeschrikt door een allesverwoestende explosie. De ramp kostte het leven aan 200 mensen. 300.000 mensen staan op straat. De ramp is een zoveelste klap voor de Libanezen. Oxfam deelt voedsel, water en hygiënekits uit aan de slachtoffers en zorgt voor noodopvang.

De explosie, veroorzaakt door 2750 ton ammoniumnitraat dat in een havenloods was opgeslagen, richtte een ravage aan. Het Oxfam-team in Libanon beschrijft een stad in puin: in een fractie van een seconde veranderde een vredige dag in een complete nachtmerrie.

Crisis na crisis voor Libanezen

De explosie is een catastrofe voor Libanon, dat al maanden in een economische crisis verzeilt, torenhoge schulden heeft en zwaar getroffen werd door het coronavirus.  De lokale munt verloor 80% van haar waarde sinds oktober. De armoede neemt toe en de werkloosheidscijfers stegen naar 33%. Libanon importeert het grootste deel van zijn voedsel en kan dit amper betalen.

Ook het coronavirus had een rampzalige impact op de economie. Sinds de explosie gaat het aantal besmettingen bovendien in stijgende lijn. Met 300 vastgestelde coronagevallen per dag is de besmettingsgraad gestegen met maar liefst 40%. De ziekenhuizen van Beiroet worden nu tegelijkertijd overspoeld met Covid 19-patiënten en overlevenden van de ontploffing.

Vluchtelingen zwaar getroffen

Libanon heeft het grootste aantal vluchtelingen per inwoner ter wereld: 1 op de 4 mensen. Sinds het begin van de oorlog in Syrië in 2011 staken grote aantallen vluchtelingen de grenzen over om te ontsnappen aan het geweld. Ze wonen er in slechte omstandigheden, zonder toegang tot proper water en met een slechte infrastructuur. Naast de 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen wonen er ook nog eens 30.000 Palestijnse vluchtelingen in de overbevolkte en onveilige kampen. 

De stadsdistricten Karantina en Nabaa, waar veel vluchtelingen wonen, zijn zwaar getroffen door de ramp. De huizen liepen er enorme schade op. De vluchtelingen waren voor de explosie al erg kwetsbaar: door corona verloren veel mensen hun werk en kwamen ze met moeite rond. Nu zijn ze ook nog hun onderkomen kwijt.  

 “We hebben geen geld om de schade te herstellen”

"Het moment dat de explosie afging, was als een storm van glas die op ons afkwam”, vertelt Fatima (55). Ze wordt ’s nachts nog steeds wakker in het zweet, met nachtmerries over haar huis dat instort. We hebben niet genoeg geld om de schade te herstellen", zegt Fatima. “We zitten op ons tandvlees. Eerst was er de honger, daarna was ons geld niets meer waard, en nu dit?”

Zo helpen wij Beiroet

Samen met onze partners delen we water en eten uit en regelen onderdak voor mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt. Kwetsbare gezinnen ontvangen financiële steun. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, zorgen we voor hygiënekits met onder meer zeep, ontsmettingsmiddel en mondmaskers.

"Mensen van wie de huizen beschadigd of volledig vernield zijn, hebben geen geld voor de  wederopbouw. Essentiële zaken zoals tarwe en medicijnen zullen binnenkort schaars zijn, omdat de haven van Beiroet, het belangrijkste opslag- en bevoorradingspunt, is weggevaagd. Er zal een enorme herstelinspanning nodig zijn”, vertelt onze collega Bachir Ayoub, beleidsverantwoordelijke in Libanon.

Libanon heeft jouw hulp nodig

De Libanezen kregen een zware klap te verduren. Dankzij jullie steun hebben we samen met onze Libanese partners de noodzakelijke humanitaire hulp kunnen bieden. Maar Libanon werd al lang voor deze vreselijke ramp zwaar getroffen: eerst door een ongekende economische crisis, daarna door de pandemie.

We zijn al jaren aanwezig in het land. Samen met onze partners helpen we de kwetsbare Libanese gemeenschappen en de vele Syrische en Palestijnse vluchtelingen in het land. Vandaag de dag hebben zij meer dan ooit jouw steun nodig:

  • Met een gift van 25 euro schenk je een gezin een voorraad drinkbaar water voor 1 maand.
  • Met een gift van 50 euro (fiscaal aftrekbaar) schenk je een gezin een voedselpakket voor 1 maand.
  • Met een gift van 100 euro geef je 4 mensen een tijdelijke noodschuilplaats.

Ik doe een gift

De Belgische regering heeft besloten dat de belastingvermindering voor giften aan geregistreerde ngo’s zoals Oxfam in 2020 wordt verhoogd van 45 naar 60 procent. Een gift van 100 euro kost bijvoorbeeld eigenlijk maar 40 euro, 60 euro wordt via de belastingen terugbetaald.