Fairphone en Oxfam: ethische smartphone eerste keer in Belgische winkel

27/02/2017
Oxfam-Solidariteit en Fairphone slaan de handen in elkaar. Vanaf vandaag kan je de Fairphone 2 bekijken en testen in Oxfams tweedehands computershop in Brussel. Een primeur voor België.

Brussel/Amsterdam, 27 februari 2017

Wie in het verleden een Fairphone kocht, zag die pas voor de eerste keer wanneer zijn aankoop in de brievenbus viel. Dat verandert nu. Geïnteresseerden kunnen vanaf vandaag de Fairphone 2 testen in de Oxfam-shop in Elsene. Oxfam en Fairphone willen zo samen duurzame en eerlijke elektronica promoten.

Fairphone doet dat door als eerste bedrijf een smartphone op de markt te brengen die mensen en milieu voorop stelt. Voor de productie van smartphones zijn immers waardevolle metalen nodig. De ontginning daarvan gebeurt vaak in extreme werkomstandigheden in regio’s die gebukt gaan onder geweld. Fairphone ijvert bij haar productie voor goede werkomstandigheden zonder schending van de mensenrechten.

De Fairphone 2 is ’s werelds eerste modulaire smartphone. Dat betekent dat je hem gemakkelijk kan openmaken en herstellen. Het is ook de eerste smartphonefabrikant die fairtrade goud en conflictvrije mineralen (tin, tantaal en wolfraam) heeft opgenomen in zijn toeleveringsketen.

Oxfam-Solidariteit zet volop in op duurzaamheid. In haar winkels verkoopt de organisatie onder andere tweedehands computermateriaal. “Elektronische toestellen zijn moeilijk te recycleren en komen steeds sneller op de elektronische afvalberg terecht”, zegt Kathleen Mine van Oxfam-Solidariteit. “In 2016 zamelde Oxfam-Solidariteit 265 ton informaticamateriaal in, herstelde dit, en gaf zo een tweede leven aan meer dan 20.000 computers, schermen en andere informatica-accessoires.”

Oxfam ijvert al decennialang voor eerlijke werkomstandigheden. “Dat doen we door wereldwijd werknemers op de hoogte te brengen van hun rechten en hen te helpen deze op te eisen bij overheden en grote bedrijven.”

De vrijwilligersploeg van de Oxfam-winkel in Elsene kreeg een opleiding over de Fairphone 2 en helpt nieuwsgierigen met veel plezier verder. Het gaat om een eerste test in deze winkel, daarna volgt er mogelijk een uitbreiding naar andere winkels.

Praktische info:

Adres: Elsensesteenweg 252, 1050 Elsene (Brussel)
Openingsuren: maandag-zaterdag, 10-18 uur
De Fairphone 2 is niet te koop in de winkel. Een toestel vooruit bestellen kan via www.fairphone.com.


Noot voor de redactie


Foto's van de display in de winkel vindt u hier: http://wordsandpictures.oxfamsol.be/pages/search.php?search=%21collection693&k=eb20802938
Foto’s, video’s, factsheets en ander materiaal zijn beschikbaar via de perspagina van Fairphone: https://www.fairphone.com/nl/over/pers/

Over Fairphone

Fairphone is een maatschappelijk betrokken onderneming die zich inzet voor eerlijkere elektronica.

Door het maken van een telefoon breken we de distributieketen open en brengen we nieuwe relaties tot stand tussen mensen en hun producten. We leveren een positieve bijdrage aan de gehele waardeketen voor mineraalwinning, ontwerp, productie en levensduur, en vergroten de markt voor producten die ethische waarden op de eerste plaats zetten. Samen met onze community veranderen we de wijze waarop producten worden gemaakt.

Over Oxfam-Solidariteit

Een op de drie mensen op de wereld leeft in armoede. Oxfam is vastbesloten om dit te veranderen door de kracht van mensen te bundelen tegen armoede.

Wereldwijd werkt Oxfam aan praktische en vernieuwende oplossingen om mensen de kans te geven zich uit de armoede op te werken en een betere toekomst op te bouwen. Bij een ramp of conflict redden we levens en helpen we mensen om weer in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. En we voeren campagne zodat arme mensen invloed krijgen op de lokale en mondiale beslissingen waar ze de gevolgen van ondervinden.

Altijd en overal werken we samen met lokale partnerorganisaties en met de meest kwetsbare vrouwen en mannen. Samen roepen we de onrechtvaardigheden die leiden tot armoede, een halt toe.

In België legt Oxfam-Solidariteit zich toe op ontwikkelingsprojecten en noodhulp in crisissituaties. Oxfam-Wereldwinkels en Oxfam-Magasins du monde staan voor een eerlijke handel en bieden een groot assortiment producten aan. Elk van ons voert bovendien campagne om publiek en beleidsmakers te sensibiliseren.

Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter