Gaat België financiëletransactie-taks kelderen?

17/06/2016

België en Slovakije liggen dwars in de onderhandelingen over de financiële transactietaks (FTT). De Belgische onwil om een comprimis te vinden, kan het einde betekenen van de FTT, stelt Oxfam. De ngo berekende dat de taks ons land nochtans 1.6 miljard euro kan opbrengen.

België spreekt tegenwoordig dubbelzinnige taal aan de Europese onderhandelingstafel over de financiëletransactie-taks. Enerzijds bevestigt de regering haar steun aan de taks, die in het regeerakkoord staat. Anderzijds stelt minister van Financiën Van Overtveldt onrealistische technische eisen, met als doel verschillende financiële producten uit het vizier van de taks te houden.

De Belgische houding dreigt de taks te vertragen en volledig uit te hollen. Oxfam betreurt dat gewone burgers, die al onder besparingen lijden, de eersten zijn om de prijs te betalen als de financiëletransactie-taks dode letter blijkt.

Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Duitsland, Oostenrijk, Griekenland, Slovenië, Slovakije en België moesten normaal gezien vandaag een akkoord bereiken over de fundamentele elementen van de taks tijdens een ontmoeting van de ministers van Financiën in Brussel. Maar die beslissing is nu uitgesteld tot september.

Door een minieme financiëletransactie-taks in te stellen, kunnen Europese overheden elk jaar miljarden euro’s ophalen. Alleen in België al lopen de schattingen tot 1,6 miljard euro.  Dat geld kan gebruikt worden om ongelijkheid en klimaatverandering tegen te gaan.

Xavier Declercq, directeur beleidswerk bij Oxfam-Solidariteit:

“We betreuren het gebrek aan Belgische politieke wil om alles in het werk te stellen om de financiëletransactie-taks in te voeren. De geruststellende woorden die eerste minister Charles Michel gisteren sprak in de Kamer moeten vertaald worden in concrete daden. België mag de andere Europese partners, die al talrijke compromissen gesloten hebben, niet blijven gijzelen. De geloofwaardigheid van België ten opzichte van de andere Europese lidstaten staat op het spel.”

Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter