Gaza aan de rand van de afgrond

05/08/2014

Na een maand van bombardementen, krijgen de bewoners van Gaza nu te maken met een ernstige crisis in de volksgezondheid door de vernieling en besmetting van Gaza’s watertoevoer, waarschuwt de internationale ontwikkelingsorganisatie Oxfam vandaag.

De bombardementen hebben tientallen bronnen, leidingen en reservoirs vernield, en drinkwater raakt besmet met rioolwater. 15.000 ton aan afval ligt op straat te rotten, waterpompstations zijn bijna door hun brandstof heen, en vele buurten hebben al dagen lang geen elektriciteit meer.

“Wij werken in een omgeving waar de waterinfrastructuur volledig is verwoest, zodat mensen in Gaza niet meer kunnen koken, de wc’s doorspoelen of hun handen wassen. Momenteel zijn de risico’s voor de volksgezondheid enorm. Een wapenstilstand van 72 uur is een stap in de goede richting, het herstel van de infrastructuur van Gaza zal maanden zo niet jaren duren,” zegt Nishant Pandey, hoofd van Oxfam in de Bezette Palestijnse Gebieden en Israël.

Zelfs voor de uitbraak van het geweld een maand geleden, waren de bewoners van Gaza al uiterst kwetsbaar door de Israëlische blokkade, een collectieve straf die op de hele burgerbevolking werd opgelegd. Mensen en goederen konden en kunnen Gaza niet in of uit, de economie is er totaal ontwricht en basisrechten zijn ondermijnd. "De wapenstilstand is niet genoeg om een einde te maken aan Gaza’s lijden – de blokkade van Gaza moet ook beëindigen wil er een echt herstel en duurzame vrede komen voor zowel Israëli’s als Palestijnen,” zegt Pandey.

Maar op dit moment gaat het in Gaza elk uur slechter met de volksgezondheid, en naarmate het water op raakt, neemt de dreiging van ziektes alleen maar toe. Zonder dringende hulp, zullen honderden mensen het einde van het geweld niet meer meemaken. Onder het motto 'Stop de waanzin!' kunnen Belgen de hulpacties van Oxfam blijven steunen, via een gift op BE37 0000 0000 2828 met vermelding “Gaza 9121” of via www.oxfamsol.be/GazaNL.

OXFAM

Oxfam werkt al jarenlang in de Gazastrook en bereikt er 350.000 mensen met humanitaire en ontwikkelingsprojecten. We werken er samen met boeren en vissers die geen toegang hebben tot hun bestaansmiddelen en we ondersteunen een hospitaal en een mobiele kliniek met het oog op dringende medische zorgen. We zorgen voor zuiver drinkwater en sanitaire voorzieningen, en met voedselbonnen versterken we zowel de voedselzekerheid als de lokale economie. We helpen boeren om hun oogst te verbeteren en op de markt te brengen, en we steunen organisaties die opkomen voor de rechten van burgers. In crisissituaties voorzien we noodhulp, door middel van zuiver water en gezondheidscampagnes, voedselbonnen en ondersteuning van het lokale ziekenhuis. 

Noodhulp: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter