Gaza : afspraak in 2115

gaza
27/02/2015

Aan het huidige tempo duurt het nog meer dan 100 jaar vooraleer huizen, scholen en zorgcentra in de Gazastrook hersteld zijn van de bombardementen van vorige zomer.

Bouwmateriaal invoeren gaat maar erg moeilijk door de Israëlische blokkade. Cijfers van Oxfam laten zelfs zien dat de invoer van bouwmateriaal de voorbije maand nog gedaald is.

Zes maanden na het conflict zijn 800.000 vrachtwagens met bouwmateriaal nodig om huizen, scholen en zorgcentra weer op te bouwen.

Toch werden in januari amper 579 vrachtwagens met materiaal toegelaten in de Gazastrook, nog minder dan de 795 van de maand ervoor. De voorbije drie maanden werd amper 0,25% van het benodigde bouwmateriaal toegelaten in de Gazastrook.

Zonder ramen en zonder dak

Resultaat? Ongeveer 100.000 mensen wonen in tijdelijke onderkomens, zonder verwarming of stromend water, of bij familie. Tienduizenden andere families leven in sterk beschadigde huizen, zonder ramen of zonder dak. Hevige regens hebben de voorbije maanden bovendien grote overstromingen veroorzaakt.

Weinig hoop

Toen de Israëlische blokkade werd ingesteld, in 2007, verloor Kamel Qasem zijn job. Kamel is 43, en vader van 5 kinderen. Tijdens het conflict in de zomer van 2014 werd zijn huis volledig verwoest door bombardementen. Kamel woont nu met zijn gezin in een caravan. Elke keer wanneer het regent, lekt er water binnen. "Het ziet ernaar uit dat er geen enkele hoop is om ons huis opnieuw op te bouwen, zolang de situatie in Gaza dezelfde blijft", vertelt Iman, de vrouw van Kamel.

Water en mobiele kliniek

Oxfam en lokale partnerorganisaties verdelen drinkwater en voedselbonnen en verlenen gezondheidszorgen aan de Palestijnse bevolking in Gaza. We ondersteunen een mobiele kliniek van onze partnerorganisatie PMRS, die actief is in afgelegen zones en in één van de grootste ziekenhuizen van Gaza. Dit project wordt gefinancieerd door de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

Blokkade stoppen

"Alleen als de blokkade stopt, kunnen de inwoners van de Gazastrook hun leven weer beginnen opbouwen", benadrukt Catherine Essoyan, regionaal directeur van Oxfam. "Het is ongehoord dat de internationale gemeenschap nog maar eens haar plichten verzuimt ten aanzien van de bevolking in Gaza."

Na het staakt-het-vuren in 2014 zouden onderhandelingen volgen. Tot nu toe is er geen enkele doorbraak voor een oplossing op lange termijn. Oxfam roept alle partijen op om te zoeken naar een oplossing voor vrede. De Israëlische blokkade is een catastrofe voor de inwoners van de Gazastrook, ook daar moet een einde aan komen.

Gevolgen blokkade voor boeren en vissers

Door de Israëlische blokkade bereikte de export van landbouwproducten uit Gaza vorig jaar amper 2,7% van het normale volume. Vissers zitten nog altijd opgescheept met een visserijzone van zes zeemijlen, ver van de visrijke wateren. Boeren hebben amper toegang tot de vruchtbare landbouwgronden.

Met de steun van de Belgische ontwikkelingssamenwerking helpt Oxfam mensen om hun bestaansmiddelen terug op te bouwen. Samen herstellen we boten, visnetten en landbouwserres. 

 

Partner: 
Noodhulp: