Gaza: blokkade pakt jongeren toekomst af

07/07/2015

Een hele jonge generatie in Gaza ziet de toekomst somber in. Want er is geen perspectief op werk, heropbouw of veiligheid.

We zijn precies een jaar nadat het conflict in Gaza begon. De levensomstandigheden zijn er intussen niet op verbeterd. 67,9% van de jongeren onder 24 jaar zit sindsdien zonder werk. De jongeren hebben geen perspectief voor de toekomst, en proberen daarom de grens met Israël over te steken. Ze willen er werk gaan zoeken, maar riskeren met de oversteek om gearresteerd te worden of er het leven bij te laten.

Niet 1 huis terug opgebouwd

Het conflict van vorige zomer heeft de economie in Gaza een nieuwe, harde slag toegebracht. Die economie was al op sterven na dood door acht jaar van Israëlische blokkade. De blokkade beperkt het aantal mensen en goederen dat Gaza mag verlaten, en zelfs de hoeveelheid bouwmateriaal dat Gaza binnen mag.

Aan het huidige tempo zullen veel jongeren al bejaard zijn tegen dat de heropbouw van Gaza voltooid is. Volgens de laatste schattingen kan de heropbouw meer dan 70 jaar duren. Geen enkele woning die vorige zomer verwoest werd, is al terug opgebouwd. Geen enkele school, geen enkel ziekenhuis.

Kunst versus oorlog

1 jaar geleden moesten Hamza (foto), toen 16 jaar, met zijn familie vluchten uit hun huis om te ontsnappen aan de bombardementen. De Culture and Free Thought Association (CFTA), een partnerorganisatie van Oxfam, zette Hamza aan om met tekeningen uit te drukken wat hij vorige zomer beleefd heeft tijdens het conflict. Volgens schattingen hebben 300.000 jongeren in Gaza dringend psychologische hulp nodig, om om te kunnen gaan met het trauma van het conflict en de stress van de blokkade.

 

Ik heb veel troost gevonden in het tekenen”, zegt Hamza. “Het helpt mij om mijn gevoelens uit te drukken en mijn gedachten te delen met anderen. Ik heb tentoonstellingen georganiseerd en eraan meegedaan. Ik heb het gevoel dat ik daarmee echt iets heb bereikt in mijn leven.

Ik had me nooit kunnen inbeelden dat mensen op een dag zouden komen kijken naar wat ik heb getekend. Een tekening van mij is zelfs verkocht in de Verenigde Staten! Dat geeft zin aan mijn leven. Door te tekenen kan ik aan de wereld laten zien hoe we in Gaza afzien en hoe de kinderen deze oorlog hebben overleefd.”

Hamza droomt er van om een bekende artiest te worden. Maar hij weet ook dat dat moeilijk is, door de blokkade van Gaza. “Maar ik sta erop: dat houdt mij niet tegen om te blijven dromen.”

Het geweld blijft duren

Eind vorige zomer werd een tijdelijk staakt-het-vuren gesloten. Maar desondanks blijft het geweld tegen de burgers van Gaza duren. Gaza heeft zelf bijna 170 oefensalvo's uitgevoerd, vooral op zee, en 6 Palestijnse raketten afgevuurd op Israël. In dezelfde periode waren er meer dan 700 Israëlische salvo's op Gaza.

“Een duurzame vrede kan alleen wanneer er economische ontwikkeling is en wanneer fundamentele rechten gerespecteerd worden”, zegt Liesbeth Goossens van Oxfam-Solidariteit. “Die twee voorwaarden kunnen alleen vervuld worden wanneer Israël de blokkade opheft.”

Wat doet Oxfam in Gaza?

In samenwerking met lokale organisaties helpt Oxfam 700.000 mensen in de Gazastrook. We leveren drinkwater en helpen om de sanitaire voorzieningen te verbeteren. We helpen om een systeem van voedselbonnen te organiseren.

Met dank aan financiële steun van de Belgische regering kunnen we ook boeren en vissers helpen om hun levensmiddelen terug op te bouwen, en een ziekenhuis en mobiele klinieken ondersteunen.

Partner: 
Noodhulp: