Gaza, honderd dagen na het begin van het conflict

16/10/2014

Dankzij uw steun heeft Oxfam in Gaza meer dan 320.000 mensen kunnen helpen met drinkwater, voedsel en een medische hulppost. Maar de schade die tijdens het conflict is toegebracht, is immens. De Israëlische blokkade maakt de wederopbouw moeilijk.

Nog 100.000 mensen dakloos

Vijftig dagen van intensief bombarderen hebben de infrastructuur in Gaza ernstige schade toegebracht. De kosten worden geschat op miljarden dollars. Meer dan 100.000 mensen zijn nog dakloos en nog eens honderdduizenden anderen hebben nog altijd geen toegang tot stromend water. Meer dan 200 scholen zijn beschadigd of verwoest en tientallen andere zijn veranderd in schuilplaatsen.

Voor de tienjarige Nesma is dat de enige plaats waar zij en haar familie naartoe kunnen, want hun huis is volledig vernield. “Op dit moment speelt heel mijn leven zich af rond deze school. We hebben geen huis meer en ik zie alleen nog maar klaslokalen en schoolborden”, vertelt ze.

Medische hulppost

Oxfam heeft in deze school gezorgd voor drinkwater en een medische hulppost. In totaal hebben we aan 295.000 mensen drinkwater kunnen geven en aan 323.294 mensen voedsel (bonnen of pakketten).

Daarnaast werkt Oxfam-Solidariteit specifiek samen met onze partners UHWC en PMRS. Dit partnerschap is mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Oxfam ondersteunt een mobiel ziekenhuis (van PMRS) dat werkt in de zones waar Israël zich uit heeft teruggetrokken. In een van de grootste ziekenhuizen van Gaza (van UHWC) hebben we sinds het begin van het geweld medische noodhulp verstrekt aan 50.000 mensen. Na 100 dagen noodhulp sluit Oxfam-Solidariteit nu haar noodoproep voor giften af.

Blokkade bemoeilijkt wederopbouw

De schade is zo groot dat het jaren zal duren om alles terug op te bouwen. Het werk wordt bovendien bemoeilijkt door de blokkade die Israël zeven jaar geleden heeft opgeworpen. Die beperkt de in- en uitvoer van goederen en personen. De invoer van bouwmaterialen in de Gazastrook is dus beperkt, terwijl ze onmisbaar zijn om de huizen herop te bouwen.

In Gaza zijn 89.000 nieuwe woningen en 226 nieuwe scholen nodig. Daarvoor zijn ongeveer 700.000 vrachtwagens met materiaal nodig. Tijdens het eerste semester van dit jaar mochten er maar 1.100 vrachtwagens de grens over. Aan dit tempo duurt de wederopbouw minstens 50 jaar.

Een oplossing op lange termijn

Oxfam blijft een permanent staakt-het-vuren eisen, en het einde van de Israëlische blokkade en blijvende vrede. Het is de hoogste tijd om deze situatie bij de wortels aan te pakken. Oxfam volgt hiervoor de argumentatie van de Association of International Development Agencies (AIDA) voor een politieke oplossing op de lange termijn. Zie hun laatste policy paper.

 

Partner: 
Noodhulp: