"Geen militaire oplossing voor Gaza"

08/08/2014

Het eind van het staakt-het-vuren in Gaza zal opnieuw levens kosten en onschuldige burgers verder in gevaar brengen, waarschuwt de internationale ontwikkelingsorganisatie Oxfam. Vanochtend werd het geweld in Gaza hervat. En toch: "Er bestaat geen militaire oplossing voor dit conflict."

De voorbije maand heeft het conflict in de Gazastrook gezinnen uit elkaar gerukt, grote delen van het gebied verwoest en een humanitaire crisis van een enorme omvang gecreëerd. Honderdduizenden in Gaza hebben geen plek om te schuilen en bijna niemand heeft nog toegang tot water, elektriciteit en andere basisvoorzieningen.

"Het geweld is ondraaglijk en moet nu stoppen. Geen van beide zijden is er in geslaagd om de grondoorzaken van dit conflict aan te pakken - gaande van het einde van de Israëlische blokkade van Gaza tot de onderhandeling van een rechtvaardige en duurzame vrede. Want dat is wat Palestijnen en Israëlis verdienen", zegt Nishant Pandley, hoofd van Oxfam in de Bezette Palestijnse Gebieden en Israël.

"Er bestaat geen militaire oplossing voor het conflict tussen Palestijnen en Israëlis. Wat nodig is, is een politieke oplossing die begint bij een permanente wapenstilstand, het einde van de blokkade en een onderhandeld vredesverdrag, gebaseerd op het internationaal recht," zegt Pandley.

Het einde van het staakt-het-vuren luidt een nieuwe opstoot van de humanitaire crisis in . We vragen de Belgische bevolking dan ook om zich meer dan ooit solidair te tonen met Gaza en onze acties te steunen, met een gift op BE37 0000 0000 2828 met vermelding “Gaza 9121” of via www.oxfamsol.be/GazaNL.

OXFAM

Oxfam werkt al jarenlang in de Gazastrook en bereikt er 350.000 mensen met humanitaire en ontwikkelingsprojecten. We werken er samen met boeren en vissers die geen toegang hebben tot hun bestaansmiddelen en we ondersteunen een hospitaal en een mobiele kliniek met het oog op dringende medische zorgen. We zorgen voor zuiver drinkwater en sanitaire voorzieningen, en met voedselbonnen versterken we zowel de voedselzekerheid als de lokale economie. We helpen boeren om hun oogst te verbeteren en op de markt te brengen, en we steunen organisaties die opkomen voor de rechten van burgers. In crisissituaties voorzien we noodhulp, door middel van zuiver water en gezondheidscampagnes, voedselbonnen en ondersteuning van het lokale ziekenhuis.   

FOTO'S

http://wordsandpictures.oxfam.org.uk/?c=16620&k=cd7ab6a86a  

The 72 hour ceasefire has enabled aid agencies to step up the response to the overwhelming humanitarian needs. Oxfam and partner YEC installed four generators to help get water pumps working again. Water supply for 1.5 million people has been severely affected by the destruction of water systems and electricity supplies, and until now it has been too dangerous to carry out repairs.

INTERVIEWS

  • we beschikken over Nederlandstalige medewerkers in Jeruzalem, met dagelijkse contacten in Gaza
  • we beschikken over Engelstalige medewerkers in Gaza en Jeruzalem
Noodhulp: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter